Ga naar de inhoud

Plaagdieren

Plaagdieren in huis kan helaas zowel in de zomer als in de wintermaanden voorkomen. Hieronder wordt uitgelegd, waarom het schadelijk is en wat je ertegen kunt doen.

Plaagdieren in de herfst en winter

Onwelkome beestjes gedijen prima bij de warme zomers van de laatste jaren. Mar je kunt ze helaas ook in de wintermaanden op bezoek krijgen. In de herst zoeken plaagdieren, eigenlijk net als wijzelf, een behaaglijke plek waar het droog en warm is en waar ze voedsel kunnen vinden. Vooral ratten en muizen (maar ook kakkerlakken) proberen woningen binnen te komen. Ze veroorzaken knaagschade, maar zijn vooral ook onhygiënisch.

Overlast, schade en gevaar

De larven van houtwormen – houtworm is een verzamelnaam voor allerlei beestjes die schade aanbrengen aan hout, waarvan de boktor de bekendste is – komen in de warmere maanden uit, maar zijn het hele jaar aanwezig. Gezamenlijk vreten ze kilo’s hout weg. Vaak duurt het jaren voor je deze ongewenste gasten ontdekt en is de schade aan houten constructies en meubels in huis al groot. Muizen en ratten veroorzaken knaagschade aan kabels en apparatuur. Samen met kakkerlakken hebben ze het voorzien op je voorraadkast, waar ze verpakkingen openknagen en voedsel besmetten. Zilvervisjes kunnen schade aan papier en boeken veroorzaken.

Plaagdieren zijn toch maar beestjes?

Ratten en kakkerlakken verspreiden he hele jaar door ziekten en bacteriën. Kattenvlooien overleven de zachte winters en kunnen een plaag in huis veroorzaken, waarbij ze incidenteel ook mensen bijten. Uitwerpselen van plaagdieren kunnen allergie en eczeem veroorzaken. Daarnaast zijn plaagdieren hinderlijk en leveren ze soms gevaar op, zoals houtwormen en houten draagconstructies instabiel maken.

Wat kun je zelf doen?

Laat nooit voedsel(resten) liggen. Kakkerlakken houden van vettigheid: ze kunnen lang leven van een geknoeid druppeltje. Luchten helpt ook: ze kunnen niet tegen tocht en kou. Houtwormen weer je door hout in huis te behandelen met een laklaag, was of beits. Geef ratten en muizen geen kans door (ventilatie)openingen in buitenmuren te verkleinen en kieren en gaten te dichten. Ruim voedselresten goed op.

Weetje: als je last van vlooien hebt, dan is stofzuigen het beste bestrijdingsmiddel. Stofzuig alle plaatsen en gooi de stofzuigerzak daarna weg.