Ga naar de inhoud

Gember

gember

Gember is in de oosterse keuken een standaard ingrediënt. In de westerse wereld consumeren we het in diverse vormen: vers, gedroogd, als olie, in poedervorm ,of in ons sapje. Enerzijds is gember populair vanwege zijn unieke smaak, anderzijds ook als middeltje tegen allerlei gezondheidsklachten en chronische aandoeningen. Gember bevat namelijk een zeer interessante stof: gingerol.

Gember tegen maag- en darmklachten

Gember heeft een positieve werking op het maag-darmstelsel. Het is heilzaam tegen misselijkheid en braken, ook in het begin van een zwangerschap. Één gram gember kan de symptomen van ochtendmisselijkheid tegengaan. Gewoon een thee drinken met twee schijfjes verse gember erin die lang hebben kunnen trekken, kan de misselijkheid al onderdrukken. Maar ook na een te uitgebreide maaltijd of bij een moeilijke vertering heeft gember een heilzame werking.

Gember als virusremmer

Gember, en dan vooral het bestanddeel gingerol, is in staat de groei van bepaalde types bacteriën te verhinderen. Zo kan gember ook tandvleesontsteking tegengaan en heeft het een positief effect op ons oraal microbioom. Zelfs in het geval van RSV (respiratory syncytial virus), een virus dat een ontsteking van de fijne luchtwegen veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat zich minder RSV-virus aan de binnenkant van de luchtwegen kan binden.

Gember werkt pijnstillend

250 gram gemberpoeder heeft hetzelfde pijnstillende effect als het ontstekingsremmende en pijnstillende middel Ibuprofen, bijvoorbeeld tijdens de eerste dagen van de menstruatie.

Ook zou gember het gehalte van het slechte LDL-cholesterol onder controle houden en zelfs helpen te verlagen.

Gember in thee goed laten trekken

Gember klinkt zo als wondermiddel, maar het is niet verstandig alles te zoeken in één product, omdat uiteindelijk het hele voedingspatroon telt. Ook de manier waarop je gember nuttigt, kan een verschil maken. Dagelijks een thee met verse gember of een gembershotje drinken kan heilzaam zijn, mar bij thee is het belangrijk dat de gember lang genoeg heeft kunnen trekken in warm water, zodat de gingerol in het theewater wordt opgenomen. Twee schijfjes van de gemberwortel in een thee is al voldoende om heilzame effecten te ondervinden. Ook in gembershotjes zit gingerol, zeker als je de voorkeur geeft aan versgeperst en zo puur mogelijk.

Tip: Gebruik gember bij voorkeur overdag. Er worden ook activerende effecten aan toegeschreven vergelijkbaar met een shot koffie.

Nadelen gember

Het gebruik van gember ken ook nadelen. Mensen met bloedverdunners, moeten met de inname van gember opletten. Gingerol, dat ‘wonderstofje’ kan het risico op een bloeding verhogen, omdat het volgens hetzelfde mechanisme werkt als bloedverdunners. Ook voor wie medicatie voor de bloeddruk neemt, is het opletten, omdat gember de bloeddruk kan verlagen. Wie ernstige maagproblemen heeft ,beperkt de consumptie van gember ook. Raadpleeg altijd je huisarts om zeker te zijn.