Ga naar de inhoud

Vis

Vis

Onze visconsumptie is de afgelopen 50 jaar verdubbeld en groeit nog steeds. Er wordt meer vis gevangen dan erbij komt. Vis bevat ook veel gezonde voedingsstoffen. Welke vis kun je eten met een zuiver geweten?

Als je je zorgen maakt over dierenwelzijn en milieu maar toch graag vis eet, heb je het niet gemakkelijk. Want dat lekkere en gezonde visje op je bord heeft niet zo’n goede reputatie. Zo belandt er bij het vissen vaak behoorlijk wat bijvangst in het net. Die ongewenste vissen worden wel teruggegooid, maar de overlevingskansen zijn klein. Verder zorgen bepaalde vangstmethoden voor dierenleed, zoals verstrikte vogels, dolfijnen en zeeschildpadden. En voor verwoesting van de zeebodem. Ook het kweken van vis heeft nadelen. Zo is het voer voor kweekvis gemaakt van overbeviste of niet-beheerde soorten. En komen bij de kweek mest en medicijnen in de grond en het water terecht, waar ze schade veroorzaken.

Maar af en toe vis op het menu is wel goed voor je gezondheid. Vis bevat belangrijke
voedingsstoffen, zoals eiwitten, de mineralen, jodium, fosfor en seleen, de vitamines
B12 en B6 en het visvetzuur omega 3. Het advies is om een keer per week vis te eten.
Liefst vette, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega 3.

Heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, of een hartinfarct of beroerte gehad, dan heb je extra baat bij het eten van vis.

Dus wekelijks een stukje (vette) vis is voor je gezondheid een goede keus. Vaker dan een keer per week hoeft niet. Dit heeft zelfs meer nadelen dan voordelen. Voor je gezondheid, want er zitten potentieel schadelijke stoffen in vis. Maar ook zeker voor het milieu.

Het heeft dus de voorkeur om voor een zo duurzaam mogelijke soort te kiezen. De volgende tips kunnen je op weg helpen.

  1. Let op het keurmerk

    Let als je vis koopt op het keurmerk EU-biologisch (het groene blaadje) voor
    biologische en milieuvriendelijke producten. De standaard voor gekweekte vis
    is het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council). Voor in het wild gevangen vis is dat het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council).
  2. Welke vis kun je het best kopen?

    Goede keuzes zijn forel, goudbrasem, Schotse of Noorse zalm, pangasius en tropische garnalen uit biologische kwekerijen. Maar binnen de vissoorten kan het enorm verschillen waar de vis is gevangen.