Ga naar de inhoud

Dennenboomallergie

dennenboomallergie

Dennenboomallergie is erg lastig. Iedereen zit gezellig rond de prachtig versierde kerstboom en jij hebt last van hoesten, een verstopte neus, niezen en benauwdheid. Meestal heb je last van nagenoeg dezelfde klachten als bij hooikoorts. Dat is ook niet zo gek, omdat je bij hooikoorts allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel bent. Die pollen verspreiden zich en komen zo op de dennennaalden terecht. Als de dennenboom in een warme en droge kamer komt te staan, zullen de pollen loslaten en zich door de lucht verspreiden.

Als je last hebt van een dennenboomallergie kan je ook een reactie op je huid voelen. Dit ontstaat als de huid in aanraking met de takken of hars van de boom komt. In het hars van de book zit het stofje colofonium dat de allergische reactie veroorzaakt. Je kunt het vergelijken met een allergische reactie op lijm, pleisters, plakband en sommige soorten make-up. In die producten wordt colofonium soms ook gebruikt.

Eeen andere mogelijke veroorzaker van de dennenboomallergie is de schimmel die van nature in de boom zit. Het is niet mogelijk om hier iets aan te doen, omdat de schimmel vanzelf ontstaat. De klachten waar je dan last van kunt krijgen zijn verstopte neus, benauwdheid, hoofdpijn, hoesten, keelpijn of pijnlijke ogen. Als je een astma- of bronchitispatiënt bent is dit extra vervelend.

Wat kun je ertegen doen?

Als je last van één of meer van bovenstaande klachten hebt en toch een echte boom in huis wilt hebben, neem dan de volgende maatregelen.

Als je een allergische huidreactie hebt, zorg dan dat je niet in aanraking komt met de boom. Als je de boom wilt verplaatsen of versieren, doe dan handschoenen aan of laat het iemand anders doen.

Als je voornamelijk last van hooikoortsklachten hebt, spuit de boom dan buiten eerst goed af, voordat je hem in huis zet. Zo zullen de pollen er al vanaf zijn, zodat je die niet in je huis krijgt.