Ga naar de inhoud

Brandend maagzuur

brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een veelvoorkomend maag-darmprobleem dat zich kenmerkt door een branderig gevoel en ongemak in de borststreek. Hoewel het doorgaans niet gevaarlijk is, kan het behoorlijk vervelend zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat brandend maagzuur is, welke symptomen het veroorzaakt, wat de oorzaken zijn, of het gevaarlijk kan zijn, en hoe je het kunt voorkomen en beheersen met behulp van voeding.

Wat is Brandend Maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) genoemd, treedt op wanneer maagzuur in de slokdarm terugvloeit. Dit kan leiden tot een branderig gevoel in de borstkas, zure oprispingen, oprispingen en een zure smaak in de mond. De slokdarm heeft normaal gesproken een klep, de onderste oesofageale sfincter (LES), die voorkomt dat maagzuur omhoog stroomt. Bij mensen met brandend maagzuur functioneert deze klep niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm kan komen.

Symptomen van Brandend Maagzuur

De meest voorkomende symptomen van brandend maagzuur zijn:

 1. Een branderig gevoel in de borststreek, dat vaak wordt omschreven als zuurbranden.
 2. Zure oprispingen (regurgitatie) van maagzuur in de mond of keel.
 3. Zwaar gevoel in de bovenbuik na het eten.
 4. Slikproblemen of een brokgevoel in de keel.

Oorzaken van Brandend Maagzuur

Er zijn verschillende factoren die brandend maagzuur kunnen veroorzaken, waaronder:

 1. Verzwakte LES: Een zwakke onderste oesofageale sfincter kan maagzuur toelaten om terug te stromen in de slokdarm.
 2. Overgewicht: Overgewicht kan de druk op de maag vergroten, waardoor maagzuur gemakkelijker kan terugvloeien in de slokdarm.
 3. Zwangerschap: Zwangere vrouwen hebben vaak last van brandend maagzuur vanwege de druk van de baarmoeder op de maag.
 4. Voeding en levensstijl: Overmatig alcohol- en tabaksgebruik, evenals het eten van grote maaltijden, vette voedingsmiddelen, citrusvruchten, tomaten, knoflook en pepermunt, kunnen brandend maagzuur uitlokken.
 5. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), calciumantagonisten en bepaalde bloeddrukmedicatie, kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

Is Brandend Maagzuur Gevaarlijk?

Hoewel brandend maagzuur meestal niet gevaarlijk is, kan het in sommige gevallen leiden tot ernstige complicaties, zoals slokdarmontsteking, zweren en zelfs slokdarmkanker als het niet wordt behandeld. Daarom is het belangrijk om aanhoudende symptomen serieus te nemen en medisch advies in te winnen.

Voeding en Brandend Maagzuur

Voeding kan een aanzienlijke invloed hebben op de frequentie en ernst van brandend maagzuur. Hier zijn enkele voedingstips om brandend maagzuur te voorkomen of te verminderen:

 1. Eet kleine maaltijden en vermijd overeten.
 2. Beperk het gebruik van vetrijke, zure en kruidige voedingsmiddelen.
 3. Vermijd citrusvruchten, tomaten, knoflook en munt.
 4. Drink water tussen de maaltijden in plaats van tijdens de maaltijd.
 5. Wacht minstens 2-3 uur na het eten voordat je gaat liggen.

Hoewel brandend maagzuur hinderlijk kan zijn, zijn er manieren om het te voorkomen en te beheersen, waaronder aanpassingen in voeding en levensstijl. Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, is het raadzaam om medisch advies in te winnen om mogelijke complicaties te voorkomen.