Ga naar de inhoud

Geneeskracht kruiden

geneeskracht kruiden

De geneeskracht van kruiden wordt door steeds meer mensen ontdekt. In onze kruidentuin staan veel kruiden die geneesmiddelen kunnen vervangen. Hieronder zullen er een aantal genoemd worden

Geneeskracht kruiden

Brandnetel als geneeskrachtige kruiden

De brandnetel heeft een schoonmakende geneeskracht, omdat het je lichaam reinigt. Er wordt vanuit gegaan dat veel ziektes ontstaan omdat je lichaam vervuild is. Als je regelmatig brandnetel tot je neemt, zal je lichaam gereinigd worden, waardoor je beter blijft of weer wordt.

Tijm

Tijm is een kruidensoort die desinfecterende eigenschappen heeft en daarnaast je thymusklier activeert. De thymusklier is één van de belangrijkste organen die wij in ons afweersysteem hebben.

Salie

Salie heet in het Latijn ‘Salvare’ hetgeen genezen betekent. Deze genezende werking kan sijpelt door naar de geest. Dat is erg belangrijk als je wilt zijn wie je bent. Als je gelukkig met jezelf bent, dan ben je ook minder ziek. Salie zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf staat, waardoor je betere keuzes kunt maken. Echter moet je wel hiermee oppassen als je zwanger bent.

Vlier

De vlierstruik bevat veel geneeskrachtige eigenschappen. Het is een sterke bloedreiniger en het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur verhoogd wordt. Ondanks dat dat niet logisch klinkt, is het dat wel degelijk. Als je een hogere lichaamstemperatuur hebt, dan zweet je de slechte stoffen uit je lichaam. Tevens kunnen ziekteverwekkers met de hogere temperaturen vaak niet in je lichaam overleven.

Prei

Als je prei eet, is het belangrijk om de bladeren niet weg te gooien. Deze werden vroeger veel als medicijn gebruikt. Als je op de bladeren kauwt, komt er sap uit. Dit sap heeft een slijmoplossende werking. Als je uitgekauwd bent, kun je het blad uitspugen en weggooien.

Kerstboom

Als je verkouden bent kan een kerstboom de klachten verlichten. De dennennaalden zitten vol vitamine C, hetgeen goed voor je afweersysteem is. Het is echter hierbij wel belangrijk om te weten waar je kerstboom vandaan komt. Als deze bespoten is, dan zal je eerder een giftig drankje drinken. Je kan beter buiten in het bos de naalden van de dennenbomen plukken, hierbij moet je echter er wel op letten dat je geen giftige taxus te pakken hebt.

Vitaminepil

Veel mensen maken dagelijks gebruik van vitaminepillen. Echter kunnen ze deze beter inwisselen voor verse kruiden. Kruiden bevatten namelijk veel inhoudsstoffen. Door een bepaalde energie worden die bij elkaar gehouden. Al deze inhoudsstoffen werken met elkaar samen en zorgen ervoor dat het de juiste werking in je lichaam heeft. Vitaminepillen of medicijnen zijn dode materialen en kunnen niet overal even goed doordringen. Daarnaast bevatten die door de extra hulpmiddelen die ze nodig hebben om toch het doel te berijden veel extra stoffen, waardoor je vaak bijwerkingen kunt krijgen en je lever onnodig belast wordt.

Arnica Zalf

  • Gebruik: Wordt vaak gebruikt voor de behandeling van blauwe plekken, kneuzingen, spierpijn, en zwellingen.
  • Werkingsmechanisme: Arnica bevat ontstekingsremmende eigenschappen.

Atrosan

  • Gebruik: Een kruidengeneesmiddel voor de behandeling van reumatische pijn en milde artrose.
  • Werkingsmechanisme: Bevat extracten van duivelsklauw, een kruid bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Belladonna

  • Gebruik: Traditioneel gebruikt voor aandoeningen zoals hoofdpijn, menstruatiekrampen, en zenuwpijn.
  • Werkingsmechanisme: Bevat atropine, een stof die de spieractiviteit in het lichaam kan beïnvloeden.

Cannabis

  • Gebruik: Gebruikt voor pijnverlichting, vooral bij chronische pijn, en voor de verlichting van symptomen van meerdere sclerose en bepaalde vormen van epilepsie.
  • Werkingsmechanisme: Bevat cannabinoïden die interactie hebben met het endocannabinoïdesysteem van het lichaam.

Echinaforce

  • Gebruik: Wordt gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en verkoudheidssymptomen te verminderen.
  • Werkingsmechanisme: Gemaakt van Echinacea purpurea, bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen.

Gember

  • Gebruik: Effectief tegen misselijkheid, reisziekte, en spijsverteringsproblemen.
  • Werkingsmechanisme: Gember bevat gingerolen, die helpen bij het verlichten van misselijkheid en ontstekingen verminderen.

Kaneel

  • Gebruik: Gebruikt voor spijsverteringsklachten en mogelijk voor het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.
  • Werkingsmechanisme: Kaneel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de insulinegevoeligheid verbeteren.

Kamille

  • Gebruik: Helpt bij slapeloosheid, angst, en spijsverteringsproblemen.
  • Werkingsmechanisme: Bevat flavonoïden die een ontspannend effect hebben.

Knoflook

  • Gebruik: Gebruikt voor hartgezondheid en om de immuunfunctie te ondersteunen.
  • Werkingsmechanisme: Knoflook bevat allicine, bekend om zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Valeriaan

  • Gebruik: Veel gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel en voor het verlichten van angst.
  • Werkingsmechanisme: Valeriaan beïnvloedt de afgifte van neurotransmitters die een kalmerend effect hebben.

Bij het gebruik van natuurgeneesmiddelen is het belangrijk om te onthouden dat ze interacties kunnen hebben met andere medicijnen en niet altijd geschikt zijn voor iedereen. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat u begint met een nieuw supplement of kruidengeneesmiddel.