Als de temperaturen buiten gaan dalen (en onder het nulpunt komen), kun je last krijgen van wintertenen. Ondanks dat de klachten niet ernstig zijn en vanzelf weer over gaan, is het toch erg vervelend. Het kan op alle leeftijden ineens ontstaan en komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Wintertenen
Symptomen wintertenen
Als je wintertenen hebt, dan heb je last van één of meer van onderstaande verschijnselen:
- jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de tenen
- één of meer roodblauwe of paarsblauwe plekken
- gezwollen tenen
- kan één teen zijn, maar meestal zijn het meerdere tenen en ook aan allebei je voeten.
Bovenstaande klachten kun je ook krijgen op je handen, oren, neus, buitenkant van je dijen, onderbeen of je polsen. Als het erger wordt kan je zelfs blaren, wondjes of ontstekingen krijgen als je de blaren openkrabt.
Als je wintertenen hebt, dan verdwijnen de klachten meestal weer binnen enkele weken. Soms gebeurt het dat de klachten de hele winter blijven. Als het kouder is, zijn de klachten vaak erger, dan wanneer het warmer wordt. Als het voorjaar is, zullen de klachten verdwijnen.
Toch moet je oppassen, want als in de herfst / winter de temperaturen weer gaan zakken, kunnen de klachten weer terugkomen. Daarnaast als je in een koelcel of een gekoelde ruimte bent, dan kunnen de klachten ook weer terugkomen.
Oorzaken wintertenen
Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is waarom wintertenen ontstaan. Sommige mensen hebben er sneller last van dan andere. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Als de temperatuur onder de 10 à 15 graden zakt, vernauwen en verkrampen de bloedvaatje. Als daardoor het bloed niet goed meer door kan stromen, ontstaat er een stuwing of zuurstoftekort in de huid. Het gevolg hiervan is dat de huid rood of blauwrood wordt, daarnaast zal het opzwellen en ontsteken, waardoor ook blaren en wondjes kunnen ontstaan. Vooral als je door de jeuk de blaren openkrabt.
Vergrote kans op wintertenen
Er is aangetoontddat bepaalde mensengroepen grotere kans hebben om wintertenen te krijgen. Het gaat hierbij om:
- als je je niet goed tegen de kou beschermt (dunne of vochtige kleding)
- bloedstroom afknellen (te strakke schoenen)
- weinig beweging
- mensen die te dun zijn
- Rokers
- als je bepaalde medicijnen (bètablokkers) gebruikt
Wintertenen verminderen of voorkomen
Als je last van wintertenen hebt, dan gaan
Om van de wintertenen af te komen week je ze in ochtendurine. Ondanks dat het smerig klinkt, zorgt het er wel voor dat je er de rest van de winter vanaf bent.