Ga naar de inhoud

GFT-afval

gft-afval

GFT-afval staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. Het verwijst naar organisch afval dat voornamelijk bestaat uit plantaardige materialen, zoals restjes groenten en fruit, schillen, koffiedik, theezakjes, tuinafval, gras, bladeren, takken, bloemen, enzovoort. Een groot deel van ons afval bestaat hieruit. GFT-afval kan worden gerecycled en gebruikt voor compostering en het produceren van natuurlijke meststoffen.

Voordelen GFT-afval

Het apart inzamelen en verwerken van GFT-afval heeft verschillende voordelen:

  1. Milieuvriendelijk: Door GFT-afval apart in te zamelen en te verwerken, kan het worden omgezet in compost en natuurlijke meststoffen. Dit vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en vermindert de milieubelasting door het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
  2. Compostproductie: GFT-afval wordt vaak gebruikt als grondstof voor compostering. Door GFT-afval te composteren, wordt het omgezet in een voedingsrijke bodemverbeteraar die kan worden gebruikt in tuinen, parken en landbouwgrond. Compost verbetert de bodemstructuur, waterretentie en voedingsstoffenbalans. Een gedeelte wordt vergist to biogas (groen gas).
  3. Circulaire economie: Het apart inzamelen van GFT-afval maakt deel uit van een circulair afvalbeheersysteem. Het afval wordt gerecycled en keert terug naar de natuurlijke cyclus als waardevolle grondstof, waardoor de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen wordt verminderd.
  4. Reductie van stank en ongedierte: Door GFT-afval gescheiden in te zamelen, wordt de hoeveelheid organisch afval in het restafval verminderd, wat kan helpen bij het voorkomen van stank en het aantrekken van ongedierte in de vuilnisbakken.

GFT-afval in de tuin

Als je de GFT-afvalbak in de tuin hebt staan pas dan de volgende tips toe:

  • Zet de biobak op een koele en schaduwrijke plek en zorg ervoor dat de deksel een stukje open blijft staan. Je kan hiervoor een stukje hout gebruiken. Zo zorg je ervoor dat het kan doorluchten, waardoor de gft minder kan gaan broeien en stinken.
  • Doe allen droog GFT-afval in de bak. Ander krijg je last van maden in de bak. Vliegen houden namelijk van een vochtige en warme omgeving waar ze hun eitjes leggen.
  • Doe de etensresten in een krant of een bioligisch afbreekbare zak. Hierdoor kunnen vliegen er niet bijkomen. Als het erg warm is, dan kan je de etensresten ook in de koelkast of vriezer bewaren voordat je de bak aan de weg zegt, zodat het niet erg gaat stinken en ongedierte aantrekt.

Wat komt er in de gft-container

In de GFT-bak, ook bekend als de groene bak of de compostbak, kun je verschillende soorten afval deponeren. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je in de GFT-bak kunt gooien:

  1. Groente- en fruitresten: Schillen, restjes, zaden en andere delen van groenten en fruit.
  2. Tuinafval: Gras, bladeren, takken, bloemen, plantenresten, snoeiafval, onkruid, etc.
  3. Koffiedik en theezakjes: Gebruikte koffiedik en theezakjes zonder nietjes of labels.
  4. Eierschalen: Schalen van eieren.
  5. Etensresten: Restjes van gekookt voedsel, bijvoorbeeld aardappelschillen, brood, rijst, pasta, etc.
  6. Theebladeren: Gebruikte theebladeren.
  7. Snijbloemen: Verwelkte bloemen.
  8. Kleine hoeveelheden gazonmaaisel: Als je grote hoeveelheden gazonmaaisel hebt, is het beter om het te composteren of apart te laten afvoeren.
  9. Doppen van noten: Bijvoorbeeld van walnoten of hazelnoten.
  10. Kleine hoeveelheden houtas: As van schoon en onbewerkt hout.

Het is belangrijk om geen ander afval in de GFT-bak te doen dat er niet in thuishoort, zoals plastic, metaal, glas, luiers, papier of chemisch afval. Deze materialen kunnen het composteerproces verstoren. Zorg er ook voor dat het afval niet verpakt is in plastic zakken, tenzij dit vereist is door jouw lokale afvalverwerkingsvoorschriften.

De exacte methoden en regels voor het inzamelen en verwerken van GFT-afval kunnen variëren afhankelijk van het land, de regio en het afvalbeheersysteem. Het is raadzaam om de specifieke richtlijnen van de lokale afvalbeheerders of gemeentelijke instanties te raadplegen voor de juiste manier om GFT-afval te scheiden en in te zamelen in jouw omgeving.

GFT-container schoonmaken

Als de GFT-container geleegd is, dan is het belangrijk om hem schoon te maken. Afhankelijk van het afval dat erin zat kan je hem enkel even met water afspoelen en goed laten drogen. Als die toch niet lekker ruikt, kan je hem schoonmaken met water en schoonmaakazijn. Vervolgens ook weer goed laten drogen. Bijkomend voordeel hiervan is dat veel ongedierte niet van de azijngeur houdt, waardoor ze niet (weer) in de GFT-container zullen komen.

Om de afvalbak schoon te maken kan je ook een hogedrukspuit gebruiken. Zeker als er veel vuil (flink) aangekoekt is, zal het daarmee sneller loskomen. Je kan bij hardnekkig vuil ook de container met wat water en groene zeep of azijn vullen. Neem een oude bezem of een ragebol en maak hiermee de afvalbak schoon. Laat hem vervolgens goed drogen, voordat je er weer afval in doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *