Ga naar de inhoud

Olie

Als je olievlekken op je kleding hebt doet normale afwasmiddel wonderen. Smeer was afwasmiddel op de vlek en laat dit eventjes inwerken. Stop vervolgens het kledingstuk bij de overige was in de wasmachine.

Je kan de vlek ook een tijdje in een bak met water, spiritus en zout zetten en daarna in de wasmachine wassen.

Een olievlek op een bladzijde van een boek behandelen we met ether. Voor je met de behandeling begint, leg je onder de besmeurde bladzijde een stuk glas of een ander materiaal dat voorkomt dat de vlek zich op de volgende bladzijde doorzet. De grauw-papier-strijkmethode is oud, maar zeer effectief. Vlekken van lijnolie haal je weg met warm sodawater.

Bij (olie)smeer aan de handen moet je je handen met pindakaas wassen of met een klontje smeerboter. Smeerboter werkt ook op zeil, laminaat etc.

Ook zwarte handen van het knutselen aan automotor brommer of fiets maak je schoon met een beetje koffiedik en olie (zonnebloem of sla). Wrijf het even in en doe er daarna afwasmiddel bij. Goed je handen onder de kraan wassen en ze zijn weer schoon.

Als je net gemorst hebt met olie op je kleding, gooi er dan flink wat zout overheen en laat het een tijdje intrekken. Daarna haal je het er voorzichtig af en was je je kleren normaal in de wasmachine.

Olie-/benzinevlekken van de auto op de tegels krijg je er weer uit door er wasbenzine op te doen en flink te boenen. Als het hardnekkige vlekken zijn moet je het misschien een keer herhalen.

Baby-billendoekjes zijn ideaal voor het verwijderen van bijvoorbeeld kettingsmeer.

Olievlekken in tapijt: Los ouderwetse vlokkenzeep op en neem dan een anker schrobber. Schrob op de vlekken en je vloerbekleding is als nieuw.