Ga naar de inhoud

Gezondheidsvoordelen appelazijn

appelazijn

De wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen van appelazijn zijn al eeuwenlang bekend. Appelazijn is een oud natuurlijk middel met een veelzijdige werking die veel in grootmoeders tijd gebruikt werd. Het staat bekend om zijn unieke samenstelling van voedingsstoffen en bioactieve stoffen, die een breed scala aan gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Hieronder gaan we dieper in op de gezondheidsvoordelen van appelazijn en hoe je het kunt opnemen in je dagelijkse routine.

Gezondheidsvoordelen appelazijn

Appelazijn bevordert de spijsvertering

Appelazijn heeft verschillende gezondheidsvoordelen op de spijsvertering. Het kan de spijsvertering bevorderen door de productie van maagzuur te stimuleren, wat kan helpen bij het afbreken van voedsel en het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur en indigestie. Hierdoor heeft het een ontgiftende werking. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, zoals alcohol, drugs en chemicaliën uit medicijnen beter en efficiënter afgebroken worden, waardoor deze stoffen het lichaam sneller kunnen verlaten.

Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van constipatie omdat het de darmperistaltiek kan bevorderen.

Tip: Doe twee à drie eetlepels appelazijn in een waterflesje en vul het verder met water. Drink dit flesje gedurende de dag leeg.

Appelazijn tegen slechte adem

Een slechte adem is erg vervelend. Appelazijn kan helpen bij het verminderen van een slechte adem, ook wel bekend als halitose. Dit komt voornamelijk door de antibacteriële eigenschappen van appelazijn, die de groei van bacteriën in de mondholte kunnen verminderen, wat vaak een van de oorzaken is van een slechte adem.Om weer een frisse adem te krijgen, dien je te gorgelen met appelazijn, beetje zout en water.

Ontgiften met appelazijn

Appelazijn helpt je om je lever en nieren te ontgiften.

Beter bekent is het gegeven wanneer je nadat je opgestaan bent, warm water met vers geperste citroensap drinkt, dat dit meehelpt om je lever en nieren schoon te houden. Appelazijn doet precies hetzelfde.

Appelazijn werkt cholesterolverlagend

Appelazijn verlaagd het tri-glyceridegehalte (vetzuurgehalte) in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je cholesterolgehalte zal dalen.

Verbetering van de hartgezondheid

Het kaliumgehalte in appelazijn kan bijdragen aan een gezond hart door de bloeddruk te verlagen. Bovendien kunnen de antioxidanten in appelazijn helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen, beide risicofactoren voor hartziekten.

Appelazijn reguleert bloedsuikerspiegel

Mensen met diabetes of pre-diabetes kunnen baat hebben bij appelazijn, omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen na de maaltijd. Verschillende studies hebben aangetoond dat appelazijn de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren. Hierdoor zal je ook geen behoefte hebben om tussendoor te snacken.

Voor diabetespatiënten geldt, als ze appelazijn na het eten en voor het slapen gaan nemen, zal dit hun bloedsuikerspiegel verlagen. Het zuur zal je bloeddruk reguleren.

Appelazijn tegen slecht slapen

Als je problemen hebt om goed te slapen, dan helpt het als je voordat je gaat slapen kamillethee met honing en een scheutje appelazijn drinkt.

Steelwratjes verwijderen met appelazijn

Steelwratjes zijn ongevaarlijke kleine, zachte huiduitstulpingen. Je kan ze behandelen met appelazijn.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Appelazijn bevat bioactieve stoffen zoals polyfenolen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Gezondheidsvoordelen appelazijn in voeding

Salade

Appelazijn smaakt heerlijk in salades. Gebruik het als dressing.

Soep

Het is ook erg verfrissend om in soep te gebruiken. Voeg en paar druppels in de soeppan toe en de soep heeft net dat extra frisje.

Appelazijn als lichamelijke verzorging

Appelazijn kan gebuikt worden om je haar en huid te verzorgen.

Toner / tonic

Het kan gebruikt worden als toner / tonic voor je gezicht. Doe op een watje een paar druppels appelazijn en een beetje warm water. Ga hiermee over je gezicht en hals. Je huid zal prachtig schoon worden. Zo maak je je eigen verfrissende én natuurlijke toner / tonic.

Ouderdomsvlekjes en littekens

Als je littekens hebt van ouderdomsvlekjes en/of littekens, dan zal appelazijn ervoor zorgen dat ze verminderen.

Doe pure appelazijn op een wattenstaafje en ga hiermee over je ouderdomsvlekjes of acne littekens. Het beste is als je dit voor het slapen gaan doet. De appelazijn zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van de littekens zal verminderen. Je huid zal weer stralen.

Haarverzorging

Als je je haren gewassen hebt, spuit dan met een spuitflesje een mengsel van appelazijn en water in de verhouding 1:3 op je haren. Wrijf het goed uit over je haren en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het vervolgens uit.

Het helpt tegen roos, maar ook tegen jeukende en geïrriteerd hoofdhuid.

Het kan ook als conditioner gebruikt worden. Het zuur zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten. Je haar zal weer een prachtige glans krijgen.

Muggenbeten

Als je gebeten bent door een mug kan dat erg pijnlijk zijn en jeuken. Als je er appelazijn opdoet, zal het de pijn en jeuk verzachten.

Artritis en reuma

Appelazijn werkt ontstekingsremmend in ons lichaam. Het vermindert de pijn als je last hebt van artritis en reuma.

Opvliegers

Als je in de overgang komt en last hebt van opvliegers, dan helpt appelazijn je er vanaf. Doe 1 eetlepel appelazijn in een glas en een kwart theelepel bakingsoda. Wacht eventjes tot het uitgebruisd is. Vul dan het glas met warm water.

Drink dit 20 minuten voor elke maaltijd. Binnen 48 uur zijn d opvliegers verdwenen en heb je er geen last meer van als je het door blijft zetten.

Schoonmaakmiddel

Appelazijn is een ideaal schoonmaakmiddel. Als je de badkamer, keuken of toilet gaat schoonmaken, dan voeg je aan het schoonmaaksop nog een flinke scheut azijn toe. Binnen een mum van tijd ziet het er weer stralend uit en is het weer kalkvrij.

Afwassen

Doe appelazijn in het glansspoelmiddelbakje van je vaatwasser. Je vaat zal er stralend en schoon uitkomen.

Hoewel appelazijn tal van gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om het met mate te gebruiken. Het hoge zuurgehalte kan schadelijk zijn voor tandglazuur en de slokdarm als het in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Raadpleeg altijd een arts voordat je grote hoeveelheden appelazijn aan je dieet toevoegt, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

In conclusie, appelazijn is een veelzijdig natuurlijk product met indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Of je nu wilt afvallen, je spijsvertering wilt verbeteren of je algehele gezondheid wilt ondersteunen, appelazijn kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine. Onthoud echter dat het geen wondermiddel is en dat een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging van vitaal belang blijft voor een optimale gezondheid.