Ga naar de inhoud

Slecht slapen

Vet

Er zijn veel mensen die denken dat vet ongezond is. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Gezonde natuurlijke vetten zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Het is verstandig om deze elke dag te eten. Hierbij moet je denken aan avocado, noten en eieren.

Transvetten

Transvetten vind je in bewerkte voedingsmiddelen en zijn ten eerste ongezond en daarnaast verstoren ze nog eens verschillende processen in je lichaam. Je kunt deze daarom beter laten staan.

Als je wilt gaan slapen heb je er geen baad bij als je lichaam nog actief bezig is met dit proces. De kwaliteit van je slaap wordt daarom enorm vermindert. Ook is het onprettig om met een vol gevoel in je bed te liggen. 

Je lichaam heeft veel tijd en moeite nodig om vetten helemaal te verteren. Het is daarom goed om ze beperkt te eten en vooral ’s avonds of voordat je gaat slapen helemaal te vermijden. Als je een banaan of een bordje havermoutpap eet voordat je gaat slapen, kan dit je nachtrust juist duidelijk bevorderen. In een banaan zitten complexe koolhydraten, proteïne en calcium. Die zorgen ervoor dat de hersenen zich kunnen ontspannen. Hierdoor wordt het slaapverwekkende hormoon melatonine door de stof tryptofaan aangemaakt. Je zult hierdoor slaperig worden.

Koffie

Als je lekker wilt slapen, dan is cafeïne een no-go. Het kan namelijk 8 tot 10 uur in je lichaam blijven. Cafeïne zorgt ervoor dat adrenaline wordt aangemaakt, waardoor je minder goed kan slapen, omdat het je alert maakt. 

Als je iemand bent die veel koffie op een dag drinkt, dan is het zeker het proberen waard om koffie een tijdje te laten staan of enkel in de ochtend drinkt. Je zal al snel gaan merken dat je beduidend fitter bent als je opstaat. Als vervanging van koffie, is het goed om veel water te drinken. Dit zorgt voor directe energie en heeft geen negatieve invloed op je slaap. Mocht je bijvoorbeeld vanwege je werk of sport toch een oppepper nodig hebben, knijp dan een halve citroen uit in je water en voeg wat cayennepeper toe. Je zult dan geen koffie meer nodig hebben!

Andere tips

Bewegen

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn, en voldoende bewegen speelt hierin een sleutelrol. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar draagt ook bij aan betere slaapkwaliteit. Studies tonen aan dat mensen die een consistente workout routine hebben, sneller in slaap vallen en dieper slapen, wat essentieel is voor lichaamsherstel en mentale helderheid. Daarbij helpt sporten bij het reguleren van de slaapcyclus door het verbeteren van de slaapefficiëntie, waardoor je meer uitgerust wakker wordt. Of je nu kiest voor een rustige yoga-sessie of een intensieve cardio-workout, regelmatige lichaamsbeweging is een natuurlijke slaapmiddel dat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Bouw de dag rustig af

Creëer een ontspanningsroutine voor het slapengaan. Dit kan inhouden dat je een warm bad neemt, een boek leest, of naar rustgevende muziek luistert. Het doel is om je lichaam en geest te signaleren dat het tijd is om te ontspannen.

Koester routine en regelmaat

Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je interne klok te reguleren en kan de kwaliteit van je slaap verbeteren.

Weg met de smartphone, tablet of laptop

Het blauwe licht van deze apparaten kan je circadiane ritme verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voor het slapengaan alle schermen uit te schakelen.

Zorg voor een donkere en koele slaapkamer

Een donkere omgeving helpt de productie van melatonine, het slaaphormoon, terwijl een iets koelere temperatuur (rond de 18°C) vaak als het meest comfortabel voor slapen wordt beschouwd. Door warmte slapen we slechter en verslappen spieren, ook de tong. ’s Zomers snurk je sneller.

Beperk dutjes overdag

Hoewel een kort dutje overdag kan helpen om je energie te herstellen, kan te lang of te laat in de dag slapen je nachtrust beïnvloeden.

Ontwikkel een comfortabele slaapomgeving

Investeer in een comfortabel matras en kussens. Zorg ervoor dat je slaapkamer een plek is die rust en ontspanning uitstraalt.

Beperk vloeistofinname voor het slapengaan

Dit kan helpen om nachtelijke tripjes naar de badkamer te verminderen.

Overweeg ontspanningstechnieken of meditatie

Technieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness of geleide meditaties kunnen helpen om je geest te kalmeren en het lichaam voor te bereiden op slaap.

vorige pagina