Meteen naar de inhoud

Slecht slapen

Vet

Er zijn veel mensen die denken dat vet ongezond is. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Gezonde natuurlijke vetten zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Het is verstandig om deze elke dag te eten. Hierbij moet je denken aan avocado, noten en eieren.

Transvetten

Transvetten vind je in bewerkte voedingsmiddelen en zijn ten eerste ongezond en daarnaast verstoren ze nog eens verschillende processen in je lichaam. Je kunt deze daarom beter laten staan.

Als je wilt gaan slapen heb je er geen baad bij als je lichaam nog actief bezig is met dit proces. De kwaliteit van je slaap wordt daarom enorm vermindert. Ook is het onprettig om met een vol gevoel in je bed te liggen. 

Je lichaam heeft veel tijd en moeite nodig om vetten helemaal te verteren. Het is daarom goed om ze beperkt te eten en vooral ’s avonds of voordat je gaat slapen helemaal te vermijden. Als je een banaan of een bordje havermoutpap eet voordat je gaat slapen, kan dit je nachtrust juist duidelijk bevorderen. In een banaan zitten complexe koolhydraten, proteïne en calcium. Die zorgen ervoor dat de hersenen zich kunnen ontspannen. Hierdoor wordt het slaapverwekkende hormoon melatonine door de stof tryptofaan aangemaakt. Je zult hierdoor slaperig worden.

Koffie

Als je lekker wilt slapen, dan is cafeïne een no-go. Het kan namelijk 8 tot 10 uur in je lichaam blijven. Cafeïne zorgt ervoor dat adrenaline wordt aangemaakt, waardoor je minder goed kan slapen, omdat het je alert maakt. 

Als je iemand bent die veel koffie op een dag drinkt, dan is het zeker het proberen waard om koffie een tijdje te laten staan of enkel in de ochtend drinkt. Je zal al snel gaan merken dat je beduidend fitter bent als je opstaat. Als vervanging van koffie, is het goed om veel water te drinken. Dit zorgt voor directe energie en heeft geen negatieve invloed op je slaap. Mocht je bijvoorbeeld vanwege je werk of sport toch een oppepper nodig hebben, knijp dan een halve citroen uit in je water en voeg wat cayennepeper toe. Je zult dan geen koffie meer nodig hebben!

vorige pagina