Ga naar de inhoud

Acrylverf verwijderen

acrylverf verwijderen

Schilderen met acrylverf is voor zowel jong als oud altijd een leuke bezigheid. Onopgemerkt gebeurt het vaak dat er dan acrylverf op bijvoorbeeld je handen of kleren komt. Acrylverf kan je het beste verwijderen als het nog nat is, maar er zijn ook mogelijkheden om het te verwijderen als het al droog is. Voor de verschillende ondergronden zijn er andere mogelijkheden. Hieronder zullen deze besproken worden.

Acrylverf verwijderen

Acrylverf kan je meestal goed verwijderen. Toch moet er hierbij goed gelet worden op de betreffende ondergrond waarop het gekomen is. Hieronder lees je hoe acrylverf van verschillende materialen verwijderd kan worden.

Acrylverf verwijderen van hout

Als acrylverf op hout is gekomen kan je dit het beste verwijderen met een natte doek. Probeer met deze natte doek de acrylverf zoveel mogelijk te verwijderen. Als de acrylverf niet meer aan de doek blijft zitten, maar het hout nog niet helemaal schoon is, neem je wat water en zeep en wrijf je zachter over het hout om de overtollige acrylverf te verwijderen.

Als het zo niet lukt om alle verf van het hout af te halen, kan je het resterende voorzichtig met je nagel eraf krabben. Belangrijk hierbij is dat je de laklaag niet beschadigt. Je kan ook een beetje nagellakremover op een watje doen en deze op de verfplekken dippen. Zo zal het hout weer mooi schoon worden.

Acrylverf verwijderen van kleding

Als je acrylverf op je kleding hebt gekregen, kan je ze verwijderen door groene zeep/vloeibare driehoekzeep te gebruiken. Doe wat onverdunde vloeibare groene zeep direct op de vlek en laat het een nacht of een paar uur weken. Doe vervolgens het kledingstuk in de wasmachine en was het met het normale programma. In de meeste gevallen is de vlek weg.

In plaats van groene zeep kan je ook ammoniak, azijn, terpentine of wasmiddel gebruiken. Doe dit direct op de vlek en laat het vervolgens een tijdje weken in een bak met lauwwarm water. Dep vervolgens met je hand of met een doekje op de vlek (niet wrijven). Spoel het kledingstuk uit.  Dit proces kan je een aantal keren herhalen.

Je kan ook isopropylalcohol (IPA) of Dasty ervoor gebruiken.

Miljoenen artikelen

Acrylverf verwijderen van handen

Om acrylverf van je handen te verwijderen kan je meerdere mogelijkheden. Je kan allereerst hiervoor vochtige doekjes (billendoekjes) gebruiken. Deze kan je het beste tijdens het verven bij de hand houden, zodat je deze gelijk kan gebruiken als je merkt dat je acrylverf op je handen hebt.

arganolie

Andere manieren om de vlekken van je handen te verwijderen is door ze goed schoon te schrobben met groene zeep of koffieprut. Schrob hiermee goed je handen en als het ervan af is was daarna je handen goed met normaal handzeep.