Ga naar de inhoud

Hortensia

hortensia

De hortensia is een stralende plant die veel mensen in huis of in hun tuin hebben staan. De bloemen blijven vaak vanaf het voorjaar tot in het najaar prachtig bloeien. Je kunt de hortensia in verschillende kleuren kopen. Deze plant heeft veel water nodig en staat het liefst op een plek met veel indirect licht. Met onderstaande tips kan je hem verzorgen.

Hortensia in de vaas

Als je de hortensia in een vaas neerzet, doe je een schepje suiker en en drupje afwasmiddel in het water. De hortensia zal dan langer mooi blijven.

Hortensia stekken

De hortensia kan je zelf stekken. Om dit te doen knip je van een hortensiaplant een paar takken af net onder het oog. Het oog is het gedeelte waar na verloop van tijd weer een nieuw tak uitgroeit. Knip verschillende takken van minimaal 10 à 15 cm telkens net onder het oog af. Haal alle bladeren eraf, behalve bovenaan van de tak. Knip 2 bladen door midden en steek de hortensiatak met een bamboestok ongeveer 5 cm in de grond. Je kan stekpoeder gebruiken, maar zonder lukt het ook. Na verloop van tijd zul je zin dat er nieuwe bladen aan komen en dat de stek begint te groeien. Dan kun je hem uitgraven en als cadeautje weggeven of ergens op een mooie plek in je woonkamer of tuin zetten.

Wist je dat …
… je rose tuinhortensia’s blauw kunt maken?


Neem een paar theelepels gemalen aluin. Los dit op in en gieter met water en giet dit bij de plant voordat ze knoppen begint te vormen.

Hortensia’s drogen

In de nazomer begint de hortensia uit te bloeien. Als de bloemen donkerder worden en groenig, dan kan je ermee beginnen om ze af te snoeien en te drogen. Hieronder vindt je tips voor het drogen:

Mogelijkheid 1:

  • Snoei de bloemen op een zonnige droge dag (wacht hiervoor niet tot ’s avonds).
  • Bindt aan de steel van de bloem een touwtje, waar die niet vanaf glijdt als die ondersteboven hangt.
  • Hang de bloemen ondersteboven op een plek in je huis waar het droog, warm en donker is.

Mogelijkheid 2:

  • Zet de afgesnoeide bloem in een bakje of vaas waar je een klein bodempje water in zet.
  • Doe er geen extra water meer in en laat de stengel zo staan.
  • Als het water bijna op is zet je de stengel in een vochtig oasis-blok.
  • Geef het blok geen water en laat het blok en de hortensia langzaam uitdrogen.
hortensia

Opzoek naar hortensia’s?

Kijk hier voor het overzicht.

Mogelijkheid 3:

Als je de bloem afknipt zonder steel, dan kan kan je ze het beste drogen op een krant of in en bakje waar je een laagje droog zand in gedaan hebt. . Zet het op een warme en donkere plek waar het goed kan drogen.

KlussenKlussen

Mogelijkheid 4:

Als je wilt dat de gedroogde bloemen hun kleur behouden, snijd dan de bloemen af zonder stengel. Vul een bakje met zand. Je kan hiervoor fijn zand gebruiken. Leg de bloemen op zijn kom hierin en bedek de bloemen vervolgen voorzichtig met al het zand. Het zand zal al het vocht uit de bloemen opnemen, waardoor ze hun kleur zullen behouden.