Meteen naar de inhoud

Huid

De huid is het grootste orgaan dat een mens heeft. Het is erg belangrijk om hier zo goed als mogelijk voor te zorgen.

Huid mooi houden

Om je huid goed te verzorgen is het belangrijk dat je:

  • veel drinkt
  • goed slaapt
  • sport
  • zo weinig mogelijk stress

Ondanks dat het erg makkelijk klinkt, is het in de praktijk niet zo makkelijk om te zetten.

Voeding voor een gezonde en mooie huid

Om je huid lang mooi en gezond te houden is voeding ook heel erg belangrijk. Hieronder zullen die genoemd worden.

Lijnzaad voor je huid

Lijnzaad is een powerfood voor je huid en vooral tegen veroudering. De kleine zaadjes kennen veel van gezonde yoghurtjes of van je boterham. Deze kleine zaadjes zit bomvol met antioxidanten, omega 3 vetzuren, vatimane B, calcium en magnesium. Het geeft je huid hierdoor een enorme gezondheidsboost. Voornamelijk de antioxidanten geven een grote bescherming tegen schadelijke stoffen, waardoor de huid sneller veroudert.

Lijnzaad zorgt ervoor dat je huid stralend en fris blijft en dat je minder lijntjes hebt.

Zonnenbrandcrème

We weten echt wel dat smeren in de zon een must is, maar hoe zit het ook alweer op dagen dat het bewolkt is? En wat doe je als je na een regenachtige ochtend plots op een zonnig terras belandt? Dé tips, do’s en don’ts.

SPF Combineren met je huidverzorging

Als je huidverzorging gebruikt met actieve werkstoffen (vitamine A, C of E. retinol of antioxidanten). Vraag je je misschien af of je dit kunt combineren met een beschermend SPF-product. Het antwoord is “ja’, want deze werkzame stoffen gaan daar goed mee samen. Het advies is wel om de producten niet te mengen, want hierdoor verliest je SPF aan kracht. Dus gebruik eerst de huidverzorging met actieve werkstoffen en breng daarna een SPF aan.

SPF combineren met make-up

Gebruik je overdag een foundation? Maak dan gebruik van een zogeheten face shield over je make-up heen. Dit is een vetvrije lotion met een bepaalde SPF, die je als een soort ‘schild’ aanbrengt over je make-up, zonder deze te ruïneren. Een andere optie is kiezen voor een make-up met daarin een SPF.
Er zijn veel merken die tegenwoordig een SPF in de mooiste foundations verwerken, zodat je elke dag goed beschermd én stralend de deur uit gaat.

Terrasje pikken

Beland je opeens op een zonnig terras? Heerlijk! Zorg ervoor dat je altijd een SPF in je handtas hebt zitten. Zo kun je je op elk moment van de dag insmeren, ongeacht hoe je dag loopt. Kies voor een stick of roller in klein formaat, want die neemt weinig ruimte in beslag en gaat niet lekken in je tas. Ook handig: vraag bij de aankoop van cosmetica om een sample van nieuwe zonbescherming en stop deze in je tas. Zo heb je in geval van nood altijd iets op zak om te smeren.

Let op de hoofdhuid

Wordt je haar dunner en zie je de hoofdhuid door je haren heen? Bedek dan het hoofd als de zon schijnt. Doe dit met een hip sjaaltje, mooie zonnehoed of een pet, zodat de hoofdhuid niet wordt blootgesteld aan UV-straling. Je hoofdhuid insmeren met en SPF kan ook, alleen worden dan wel de haarwortels vet. In de meeste gevallen is beschermen met een hoofddeksel dan gemakkelijker en een beter idee.

Permanente make-up en de zon

Heb je je wenkbrauwen of lippen laten bewerken met permanente make-up of tatoeage? Zorg er dan voor dat je ze goed insmeert, want de zon zorgt voor vervaging en dat zou zonde zijn. Ook als je tatoeages op andere plekken hebt, is het aan te raden deze extra te beschermen.

Vergeten zones

Vergeet ook je handen. hals en decolleté niet in te smeren. Op deze plekken is de huid dun. dus extra
gevoelig voor zonneschade en het verlies van elasticiteit door de zon. Zorg ervoor dat je een tube zonnebrandcrème in de auto hebt liggen, want tijdens het autorijden liggen je handen op het stuur onder
een loep voor de zon met extra kans op uv-schade.

Verdachte plekjes? Kom in actie

Zie je een verdacht plekje op e huid waar je verder geenmast van hebt? Ga er evengoed altijd even mee langs de huisarts, want het kan zomaar een kwaadaardig plekje zijn dat nader moet worden onderzocht.

Laat de plekken van het lichaam die je zelf niet kunt zien geregeld checken door je partner. Heb je geen partner? Vraag dan aan een vriendin of zij dit af en toe wil checken.

Geadviseerd wordt om de huid te beschermen met uv-werende kleding. Hierbij is de stof zó dicht geweven, dat er heel weinig of geen uv-straling doorheen kan komen.

Tip: creëer bewustzijn

Zorg ervoor dat ook de generaties na jou zich bewust zijn van de schade die de zon kan veroorzaken, vertel kinderen en kleinkinderen over gevallen van huidkanker in je omgeving en leg uit dat hoe jonger je begint met smeren, hoe beter de conditie van je huid op latere leeftijd is.

Goede gewoonte

Maak van smeren een gewoonte. Zet bijvoorbeeld een grote fles zonnebrandcrème in de badkamer en smeer je hiermee in als je je ’s morgens na het douchen hebt afgedroogd. Zo heb je direct de hydratatie van een bodylotion
én de bescherming van een SPF.

Ook zijn er poederkwasten verkrijgbaar met een SPF in poedervorm. Deze kun je op elk gewenst moment even ‘bijkwasten’. Makkelijker kan niet!