Ga naar de inhoud

Niet in de vaatwasser

niet in de vaatwasser
Drukwerk

In veel huishoudens is een vaatwasser te vinden. De gekste dingen worden erin geschoven, in de hoop dat het er weer schoon uitkomt . Toch zijn er ook voorwerpen die je beter niet in de vaatwasser kan doen. Hieronder een overzicht.

Hout

De houten snijplank, de houten pollepel of dat mes met houten heft kunt je beter met de hand afwassen. Hout kan kromtrekken of zelfs splijten door het hete water. Ook kunnen sommige houtsoorten vlekken op andere vaat veroorzaken.

Kunststof

Op de meeste kunststof artikelen staat duidelijk aangegeven of ze al dan niet vaatwasbestendig zijn. Bepaalde kunststoffen kunnen vervormen, verkleuren of zelfs scheuren onder invloed van het hete water in de vaatwasser. Daarbij droogt kunststof niet of nauwelijks zodat je het alsnog met de hand moet afdrogen.

Oud servies

Het antieke zondagse servies is, zeker als het gedecoreerd is, niet bestand tegen de vaatwasser. De opdruk kan vervagen en er kunnen kleine barstjes ontstaan.

Metalen

Als je dan toch met de hand servies aan het afwassen bent, gooi dan ook het zilveren bestek maar in het sop. Evenals koper, tin en aluminium raakt zilver aangetast door vaatwasmiddel.

Emaille

Wil je emaille mooi houden, was het dan met de hand af. Emaille is kwetbaar voor verkeuring.