Ga naar de inhoud

Suède

Als je suède schoenen of nubuck schoenen hebt met een vet vlek erop, leg er dan een grauw wc papiertje op en ga er met de strijkbout overheen. De vetvlek strijk je er zo uit. Borstel je schoenen vervolgens op met een korstje oud brood.

Vaak helpt ook een stukje schoolkrijt over de vlek.

Spa rood

Je pakt spa rood en een keukenpapiertje. Je doet de spa rood op het keukenpapiertje en je dept ermee over de vetvlek op de suède. Niet wrijven! De vlek gaat er zo uit.

Babyshampoo

Suede kleding kan je in de wasmachine doen. Doe babyshampoo in plaats van waspoeder in het wasbakje. Doe er ook wasverzachter in het hiervoor bestemde bakje. Was het op het wolprogramma. Suède kan je vervolgens in de wasdroger doen. Kragen ed kan je van te voren insmeren met babyshampoo. Je kledingstuk is daarna  weer als nieuw.

Stoom

Suède kan je reinigen door middel van stomen. Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Hou vervolgens het suède erboven. Het zal weer helemaal schoon worden.

Brood

Dep met droog bood op de vlek. Het brood zal het vet opnemen, waardoor de vlek eruit gaat.

Sommige mensen adviseren ook met een permanent marker op de vlek doen. Strooi er vervolgens zout over en spoel het af met lauwwarm water. De vlek is daarna weg.