Toiletpot

toiletpot

Als je niet vaak genoeg de toiletpot schoonpoetst heb je kans op bruine kringen. Vooral in het gedeelte van de toiletbak waar ook water in staat. Die kringen worden veroorzaakt door een combinatie van kalkaanslag en urinesteen.

Toiletpot schoonmaken

Als je de toiletpot weer schoon wilt maken, kan je het beste het water eruit scheppen. Doorweek vervolgens wat proppen keukenrol met schoonmaakazijn, baking soda of een ontkalkende toiletreiniger. Leg de proppen op de kalk-/urinevlekken en laat het schoonmaakmiddel een hele nacht inweken. Daarna kan je de aanslag wegpoetsen met een (melamine) wondersponsje.

Toiletpot met Septic tank

Als je een septic tank hebt en geen agressieve middelen kan gebruiken, dan kan je de toiletpot goed schoonkrijgen door een biologische toiletreiniger te gebruiken die geschikt is voor de combinatie met de septic tank. Hier kan je denken aan Method, Ecover en Marcels Green Soap.

Renovatiekit van HG

Om dit onderwatergedeelte weer goed schoon te krijgen is de renovatiekit van HG een goed middel. Het is een sterke ontkalker en de kit bevat een speciale schrobber.

Klik hier voor meer informatie over de renovatiekit van HG.

Puimsteen

Tegen de kalkaanslag helpt erg goed een puimsteen voor eelt. Ga hiermee voorzichtig over de vlek. Je kan het er dan zo vanaf krabben.

Salpeterzuur

Om de toiletpot weer streeploos schoon te krijgen werkt rood rokend salpeterzuur erg goed.

Zoutzuur

De kalkaanslag in de toiletpot kan je ook wegkrijgen door zoutzuur op te lossen in water en hierover over de kalkaanslag te gaan. Neem hiervoor zo 30% zoutzuur en 70% water.

Cola

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat cola ook erg goed werkt om de kalkvlekken uit je toiletpot te krijgen.

Tip: Om de aanslag in het toilet te voorkomen wordt er vaak aangeraden om blauwe blokjes in de watertank te doen, toch zijn de meningen hierover verdeeld of het echt werkt.

Pas op: Vaak gaat het om kalkaanslag in de toiletpot. Toch gebeurt het ook af en toe dat het siliciumvlekken zijn. Deze zijn echter ook lastig te verwijderen.

Silicium

Silicium kan ook helpen.

Schuursponsje

Neem een schuursponsje en ga hiermee over de kalkvlekken. Als je het niet helemaal weg krijgt kan je wat heet water met soda gebruiken.

Grijze strepen wc-pot

Als je aan de binnenkant van de wc-pot last hebt van grijze strepen, kan je die proberen voorzichtig weg te poetsen met een polijstmiddel, bijvoorbeeld Staalfix.