Toiletpot

toiletpot

Van de toiletpot wordt dagelijks gebruik gemaakt. Het is daarom belangrijk dat die goed schoongemaakt wordt. Als dat niet gebeurt, dan kunnen er bijvoorbeeld zwarte of grijze strepen in komen of bruine kringen in komen. Meestal wordt het veroorzaakt door een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Hieronder lees je verschillende mogelijkheden om de toiletpot schoon te houden.

Urinestenen toiletpot verwijderen

Als je de toiletpot weer schoon wilt maken, kan je het beste het water eruit scheppen. Doorweek vervolgens wat proppen keukenrol met schoonmaakazijn, baking soda of een ontkalkende toiletreiniger. Leg de proppen op de kalk-/urinevlekken en laat het schoonmaakmiddel een hele nacht inweken. Daarna kan je de aanslag wegpoetsen met een (melamine) wondersponsje.

Kalkaanslag toiletpot schoonmaken

Toiletpot met Septic tank

Als je een septic tank hebt en geen agressieve middelen kan gebruiken, dan kan je de toiletpot goed schoonkrijgen door een biologische toiletreiniger te gebruiken die geschikt is voor de combinatie met de septic tank. Hier kan je denken aan Method, Ecover en Marcels Green Soap.

Renovatiekit van HG

Om dit onderwatergedeelte weer goed schoon te krijgen is de renovatiekit van HG een goed middel. Het is een sterke ontkalker en de kit bevat een speciale schrobber.

Klik hier voor meer informatie over de renovatiekit van HG.

Puimsteen tegen kalkaanslag

Tegen de kalkaanslag helpt erg goed een puimsteen voor eelt. Ga hiermee voorzichtig over de vlek. Je kan het er dan zo vanaf krabben.

Salpeterzuur

Om de toiletpot weer streeploos schoon te krijgen werkt rood rokend salpeterzuur erg goed.

Zoutzuur

De kalkaanslag in de toiletpot kan je ook wegkrijgen door zoutzuur op te lossen in water en hierover over de kalkaanslag te gaan. Neem hiervoor zo 30% zoutzuur en 70% water.

Cola tegen kalkaanslag

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat cola ook erg goed werkt om de kalkvlekken uit je toiletpot te krijgen.

Tip: Om de aanslag in het toilet te voorkomen wordt er vaak aangeraden om blauwe blokjes in de watertank te doen, toch zijn de meningen hierover verdeeld of het echt werkt.

Pas op: Vaak gaat het om kalkaanslag in de toiletpot. Toch gebeurt het ook af en toe dat het siliciumvlekken zijn. Deze zijn echter ook lastig te verwijderen.

Silicium

Silicium kan ook helpen.

Schuursponsje

Neem een schuursponsje en ga hiermee over de kalkvlekken. Als je het niet helemaal weg krijgt kan je wat heet water met soda gebruiken.

Kalkaanslag verwijderen met schoonmaakazijn

Als je last hebt van gele vlekken en kalkaanslag in de toiletpot, neem je een fles schoonmaakazijn. Doe deze in de waterkoker en breng het aan de kook. Giet het vervolgens over de vlekken heen.

Grijze strepen toiletpot verwijderen

Als je aan de binnenkant van de wc-pot last hebt van grijze strepen, kan je die proberen voorzichtig weg te poetsen met een polijstmiddel, bijvoorbeeld Staalfix.