Ga naar de inhoud

Tapijt reinigen

tapijt reinigen

Tapijt reinigen behoort bij veel mensen niet tot hun favoriete bezigheid. Als je ervoor kiest tapijt in je huis te leggen, zul je er toch mee te maken krijgen. Met onderstaande tips, is dit klusje zo gedaan.

Wist je dat een tapijt met klei kan worden gereinigd?

Stofzuig het tapijt en bestrooi het met ’terre de Sommières’, een fijn kleipoeder dat bekendstaat om zijn reinigende eigenschappen.

Laat het de hele nacht inwerken, borstel het kleed en stofzuig het opnieuw.

Deze tip werkt voor alle soorten vloerkleden, ook wol en hoogpolig tapijt.

Tapijt reinigen met een sproei-extractieapparaat

Het tapijt kan je ook reinigen met een sproei-extractieapparaat. Hiermee wordt water in het tapijt gesproeid en in één beweging weer opgezogen. Gebruik hierbij geen Andy of andere zeepachtige stoffen. Liever ook geen tapijtshampoo. Zeep maakt het op termijn alleen maar extra snel vuil.

Tapijt reinigen met sneeuw

Veel sneeuw hebben we niet, maar als het buiten ligt is en je hebt vlekken in je tapijt. Neem het dan me naar binnen en leg het op de vlekken van je tapijt. De sneeuw zal langzaam smelten en verdampen en de vlekken zullen ook verdwijnen.

  1. Soms ontstaan er kleine bolletjes (pillen) op het tapijt. Dit zijn kleine vezeleindjes die uit het garen zijn losgekomen. Je kunt ze eenvoudig weghalen met een borstel of pluizentondeuse.
  2. Last van statisch tapijt? Verbeter dan de luchtvochtigheid in huis door wat planten of een luchtbevochtiger neer te zetten.
  3. Een goede stofzuiger zorgt dat tapijt langer mooi blijft. Kies voor een stofzuiger met een aangedreven rollenborstel. Dit is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen.
  4. Koffie, thee, bloed of wijn: als je een vlek snel met lauwwarm water behandelt, is hij zo verdwenen en heb je geen dure vlekkenmiddelen nodig. Gebruik nooit zout! Zout tast de vlekwerende coating van het tapijt aan waardoor de kleurstof in de vezel trekt en de vlek altijd te zien blijft.
  5. Wel doen: maak een handdoek nat, wring hem uit en leg deze op de vlek. Haal de handdoek pas weg nadat deze is opgedroogd. Daarna het tapijt aan de lucht laten drogen. Totdat het droog is, niet over het tapijt heen lopen!

Huisdierharen

Huisdierharen van een tapijt kun je verwijderen met een droge raamwisser. Raamwissers hebben een rubberen rand die uitstekend werkt om haren en pluisjes uit de vezels van het tapijt te trekken.