Ga naar de inhoud

Tapijtlijm verwijderen

Tapijtlijm verwijderen kan een gigantische klus zijn. Als je een nieuw tapijt op je trap of in een kamer wilt leggen, dan vraagt het altijd om veel geduld om het tapijtlijm netjes helemaal weg te krijgen. Vooral als het tapijt is dat er al heel lang ligt. Met onderstaande tips is tapijtlijm verwijderen goed te doen.

Tapijtlijm verwijderen

Als je ergens tapijt weg wilt halen, dan blijven er vaak vervelende lijmresten achter. Vooral als het tapijt is dat vroeger gelegd is, omdat toen geweest dat er al heel veel j bekleding van je trap eraf wilt gaan halen, dan blijven er vaak lijmresten op de trap achter. Je hebt vaak veel geduld nodig om deze lijmresten er vanaf te krijgen. Allereerst omdat het lastig is om de lijmresten er vanaf te halen, maar daarnaast ook omdat er door de jaren heen verschillende soorten lijm ervoor gebruikt is. Kijk hieronder voor de mogelijkheden. Probeer de mogelijkheden eerst op een gedeelte van een trede uit, om te kijken of die werkt.

Tapijtlijm op waterbasis verwijderen

Als je met lijmresten te maken hebt die op waterbasis is vastgemaakt, dan moet de lijm oplossen door onderstaande stappenplan.

Ten eerste is het van belang dat de trap waterdicht is. Maak eventuele kieren goed dicht. Maak vervolgens een sopje van warm water en handzeep. Giet dit vervolgens voorzichtig over het tapijt heen. Het is hierbij van belang dat het tapijt goed nat wordt. Laat het water een paar uur goed intrekken en kijk daarna of het tapijt al wat los begint te laten. Als het los begint te laten, maar nog ietsje plakt, maak het tapijt dan nog een keer goed nat. Als het tapijt helemaal niet los wil laten of dat je er erg hard aan moet trekken, dan is de lijm niet op waterbasis en dien je onderstaande methode ’tapijtlijm niet op waterbasis’ te proberen.

Tapijdlijm ‘niet’ op waterbasis verwijderen

Als de de lijmresten met de methode ’tapijtlijm op waterbasis’ niet kon loskrijgen, dan kan je met de volgende manier proberen de lijmresten van de trap te verwijderen.

Benodigdheden:

  • een föhn die goed heet kan worden of een verfbrander
  • een hele scherpe (driehoeks)krabber

Werkwijze lijmresten trap verwijderen:
  1. Zorg er allereerst voor dat het tapijt zoveel mogelijk van de traptrede verwijderd is.
  2. Ga met de hete föhn over de lijm heen en ook tegelijkertijd met de scherpe krabber eroverheen om de lijm er vanaf te krabben.. Zorg ervoor dat de lijm goed heet is, want dan kan je het beter er vanaf krijgen (zorg er wel voor dat je geen brand(gaten) krijgt). Begin hierbij in een hoekje en werk systematisch naar de andere kant van de traptrede.
  3. Als je (het grootste gedeelte van) de lijmresten van de traptrede af hebt gekregen, maak je de traptrede schoon met lauwwarm water met ammoniak. Hiermee haal je het vet van de lijm van de trap.
  4. Laat het water met ammonia ietsje intrekken (maar laat het niet opdrogen) en ga er nog een keer met de scherpe krabber goed over de traptrede heen. Je zult er dan nog wat lijm vanaf krijgen.
  5. Als er met de krabber geen lijmresten meer afkomen, maar de trap nog niet helemaal schoon is, neem je een schuurapparaat en schuur je de trap er netjes mee schoon. Meestal kan je hiervoor schuurpapier korrel 150 goed gebruiken. Zijn de lijmresten toch hardnekkiger, dan kan je beter schuurpapier korrel 100 gebruiken of als ze heel hardnekkig zijn, dan schuurpapier korrel 80.
  6. Na het schuren maak je de trap nog een keer goed schoon met water en ammoniak, zodat hij helemaal mooi schoon is.
arganolie
Lijmresten trap verwijderen met cola

Veel mensen verwijderen de lijmresten van de trap met cola. Ondanks dat de meningen verschillend zijn, is het een methode die je kan proberen. Giet de cola (neem het betere merk cola. De goedkopere doen het niet allemaal) over de lijmresten. Laat de cola een paar minuutjes inwerken. Met een plamuurmesje kun je de lijmresten nu heel makkelijk verwijderen. Eventueel kun je de lastige plekjes nog een keer behandelen met cola.

Tip: Het recht opstaande gedeelte van de trap kan je met een spons goed natmaken.