Binnenkort kun je makkelijker kiezen voor een dagcrème, tandpasta of shampoo die
mens en milieu niet schaadt. Je hoeft alleen nog maar te kijken of het product het
keurmerk Ecolabel heeft.
Cosmetica bevat vaak chemische stoffen. Die kunnen in het afvalwater terechtkomen als je het verzorgingsproduct van je gezicht of lichaam verwijdert. Als de stoffen niet worden afgebroken in afvalwaterzuiveringsinstallaties, komen ze terecht in rivieren, zeeën en Oceanen. Daar kunnen vissen en andere waterorganismen ze binnenkrijgen. En dat heeft weer invloed op onze gezondheid. Want chemicaliën stapelen zich op in vissen en schaaldieren die wij eten. Daarnaast bevatten verzorgingsproducten stoffen die een directere invloed op de gezondheid kunnen hebben.
Het Europese milieukeur merk EU Ecolabel draagt eraan bij dat cosmetica zo weinig mogelijk negatieve effecten heeft op het milieu en op onze gezondheid. Dat geldt zowel tijdens de productie, het gebruik als bij het verwijderen van verzorgingsproducten. Het bloemlogo staat op ruim 78.000 producten en diensten die in Europa worden verkocht of geleverd. Niet alleen cosmeticaproducten, ook reinigingsproducten, kleding, apparaten en toeristische accommodaties kunnen het Ecolabel hebben.
Vriendelijk voor mens en milieu
Voor elke productgroep of dienst gelden specifieke eisen. Het Ecolabel bestond alleen
voor cosmeticaproducten die je snel na het opbrengen afspoelt, zoals shampoo en douchegel. Maar binnenkort kunnen alle soorten cosmetica het keurmerk krijgen. Dus
bijvoorbeeld ook dagcrème, lippenstift en zonnebrandcrème. Niet alleen wordt het soort product dat het keurmerk kan voeren uitgebreid, 0ok zijn de voorwaarden om het te krijgen strenger geworden.
Belang consument
Een belangrijke voorwaarde die het keurmerk stelt is dat een product geen ingrediënten bevat die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.
Het gaat om de volgende bestanddelen:
- Hormoonverstorende stoffen. Deze kunnen natuurlijke hormonen nabootsen, belemmeren en blokkeren. Blootstelling aan zelfs kleine hoeveelheden leidt mogelijk tot ernstige, soms blijvende, effecten op de gezondheid. Denk aan onvruchtbaarheid, kanker, obesitas, genitale misvormingen en 1Q-verlies.
- Nanostoffen. Dat zijn heel kleine deeltjes van een stof. Ze zijn 1 tot 100 nanometer groot. Van veel nanodeeltjes is nog niet duidelijk of en hoe ze het lichaam binnenkomen en wat het risico daarvan is. Dat moet verder worden onderzocht.
- Weekmakers, oftewel ftalaten. Dit zijn (mogelijk) hormoonverstorende stoffen. Ze kunnen ook andere gevaarlijke eigenschappen hebben. Hoewel over sommige weekmakers nog niet zo veel bekend is, bevat cosmetica met het Ecolabel helemaal geen weekmakers.
- Zogeheten forever chemicalien. Deze stoffen breken langzaam of helemaal niet af. Er is nog niet zo veel over bekend, maar het vermoeden bestaat dat ze negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.
- Conserveermiddelen en kleurstoffen. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken en zijn mogelijk giftig voor het watermilieu.
- Geurstoffen. Deze mogen zelfs niet in kleine hoeveelheden zitten in producten met het Ecolabel. De reden voor die strenge eis is dat we steeds gevoeliger worden voor allergenen.
- Minerale oliën opgebouwd uit verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). Deze kunnen schadelijk zijn als je ze binnenkrijgt. Omdat lipverzorgingsproducten vrij gemakkelijk in de mond belanden, zitten in producten met het Ecolabel geen MOSH en MOAH.
- Microplastics. In cosmetica zitten vaak kleine stukjes giftige kunststof. Ze eindigen in vis, schaaldieren of plankton, en dus in onze voedselketen. Naast eisen op het gebied van gezondheid, zijn er milieu gerelateerde eisen waar cosmetica met het Ecolabel aan moet voldoen. Zo moeten de ingrediënten af te breken zijn voordat ze in rivieren en oceanen terechtkomen. Als er in een product palm(pit)olie zit, moet die van duurzame herkomst zijn. De controle-eisen die het keurmerk hieraan stelt zijn strenger dan gebruikelijk bij producten met deze olie.