Ga naar de inhoud

Kaasvervangers

Eet vaker plantaardig, dat is goed voor je gezondheid en voor het milieu. Het is ook mogelijk om een alternatief voor kaas te eten. Hierbij dien je op onderstaande punten op te letten, omdat niet elk alternatief ook gezond is.

Minder ongezonde

Dierlijke kaas, en vooral de volvette variant, is rijk aan verzadigd vet en vaak erg zout. Geldt dat ook voor plantaardige kazen, of zijn die minder ongezond? Dat verschilt per product.

Kokosvet

Vegan kaas die is gemaakt van amandellen, cashew- en/of macadamianoten heeft meestal een gezonde samenstelling.

Noten zijn van nature rijk aan onverzadigde vetten. Deze vetten verlagen het LDL-cholesterol en dat is goed voor je hart en bloedvaten. In noten zit weinig verzadigd vet dat het LDL-cholesterol juist verhoogt. In een plantaardige zuivelspread van noten zit doorgaans veel minder verzadigd vet, zolang er geen kokosvet in zit. Kazen gemaakt van kokosvet of -olie kun je beter links laten liggen. Fabrikanten gebruiken kokosvet voor de textuur, zodat de kaas een vastere vorm krijgt.

Met de hoeveelheid zout in plantaardige kazen zit het over het algemeen wel goed. Sommige zijn minder zout dan de dierlijke variant.

Conclusie

Zuivel- en kaasvervangers verrijkt met calcium en/of vitamine B12 kunnen voor sommige doelgroepen een uitkomst zijn. Je loopt een risico op een calciumtekort als je geen zuivel neemt. Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan als je geen dierlijke producten gebruikt.