Ga naar de inhoud

Slechte adem

slechte adem

Slechte adem, medisch bekend als halitose, is een veelvoorkomend probleem dat iedereen op enig moment in hun leven kan treffen. Het is niet alleen een sociaal ongemak, maar kan ook een indicator zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. In dit artikel verkennen we wat slechte adem precies is, hoe het ontstaat, en wat je eraan kunt doen, evenals andere belangrijke informatie die je moet weten.

Slechte adem

Slechte adem, of halitose, is een onaangename geur die uit de mond komt. Het kan af en toe optreden of chronisch zijn. Terwijl tijdelijke slechte adem vaak het gevolg is van bepaalde voedingskeuzes, zoals het eten van knoflook of uien, kan chronische slechte adem dieper gewortelde oorzaken hebben.

Oorzaken slechte adem

De oorzaak van slechte adem kan variëren. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond, vooral de bacteriën die zich ophopen op de tong, tussen de tanden en rond het tandvlees. Deze bacteriën breken voedseldeeltjes en dode cellen af, wat leidt tot de productie van onaangename geuren. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Slechte mondhygiëne, wat leidt tot voedselresten in de mond die bacteriële groei bevorderen.
 • Droge mond (xerostomie), waarbij een verminderde speekselproductie de mond niet voldoende kan reinigen en verfrissen.
 • Roken of het gebruik van tabaksproducten, wat niet alleen de mondgeur beïnvloedt, maar ook het tandvlees kan beschadigen.
 • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals uien, knoflook en kruidig voedsel.
 • Sommige medische aandoeningen, zoals diabetes, sommige spijsverteringsstoornissen, lever- of nieraandoeningen, en bepaalde ademhalingsinfecties.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen die de speekselproductie verminderen of een geur als bijwerking hebben.

Slechte adem behandelen

Het behandelen van slechte adem begint meestal met een verbetering van de mondhygiëne, zoals regelmatig en effectief tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondwater. Het is ook belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken voor professionele schoonmaak en advies. In gevallen waarin slechte adem het gevolg is van een medische aandoening, is behandeling van die aandoening noodzakelijk.

Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om slechte adem te bestrijden:

 1. Verbeter je mondhygiëne: Regelmatig en effectief tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondwater kunnen helpen.
 2. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je mond vochtig te houden en de speekselproductie te bevorderen.
 3. Stop met roken: Roken is een belangrijke oorzaak van slechte adem.
 4. Regelmatige tandartsbezoeken: Een tandarts kan helpen bij het identificeren en behandelen van problemen die slechte adem kunnen veroorzaken.
 5. Eet een evenwichtig dieet: Het vermijden van sterk ruikend voedsel en het eten van een gezond dieet kan ook helpen.

Verdere weetjes

Hoewel slechte adem vaak wordt veroorzaakt door mondproblemen, kan het soms wijzen op andere medische aandoeningen. Als je last hebt van aanhoudende slechte adem, ondanks goede mondhygiëne en andere preventieve maatregelen, is het raadzaam om medisch advies in te winnen. Vergeet niet dat een frisse adem niet alleen belangrijk is voor sociale interacties, maar ook een teken is van goede mondgezondheid en algehele welzijn.