Ga naar de inhoud

Nectarine

nectarine

Nectarines, vaak beschouwd als de gladde neven van perziken, zijn sappige en smakelijke steenvruchten die in de warmere maanden van het jaar populair zijn. Ze zijn niet alleen een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten, maar bieden ook een scala aan gezondheidsvoordelen.

Wat is een nectarine?

Een nectarine is een vrucht die nauw verwant is aan de perzik, met het belangrijkste onderscheid in de schil. Nectarines hebben een gladde, glanzende schil zonder de fuzz die kenmerkend is voor perziken. Qua smaak zijn ze vaak iets zoeter en steviger dan perziken, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het ras en de rijpheid.

Gezondheidsvoordelen

 1. Rijk aan Voedingsstoffen: Nectarines zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine A, kalium en vezels.
 2. Antioxidanten: Ze bevatten antioxidanten zoals bètacaroteen en bioflavonoïden, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam.
 3. Gezondheid van de Huid: Dankzij het hoge vitamine C-gehalte ondersteunen nectarines een gezonde huid.
 4. Spijsvertering: Het vezelgehalte in nectarines bevordert een goede spijsvertering en kan helpen bij de regulering van de stoelgang.
 5. Hartgezondheid: De aanwezigheid van kalium in nectarines draagt bij aan de gezondheid van het hart en kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk.

Bereidingswijzen

 • Rauw: Nectarines zijn heerlijk om zo uit de hand te eten.
 • In Salades: Gesneden nectarines voegen een zoete toets toe aan zomerse salades.
 • Gegrild of Gebakken: Door ze te grillen of te bakken, komt hun natuurlijke zoetheid naar voren.
 • In Desserts: Nectarines kunnen worden gebruikt in taarten, crumbles, en andere zoete gerechten.

Verdere informatie

 • Bewaren: Onrijpe nectarines kunnen bij kamertemperatuur rijpen. Bewaar rijpe nectarines in de koelkast om hun houdbaarheid te verlengen.
 • Variëteiten: Er zijn vele variëteiten van nectarines, variërend in grootte, kleur en zoetheid.
 • Allergieën: Mensen met een allergie voor perziken kunnen ook allergisch zijn voor nectarines.

Samengevat zijn nectarines niet alleen een smakelijke en verfrissende zomerse traktatie, maar ook een voedzame keuze die diverse gezondheidsvoordelen biedt. Hun veelzijdigheid in de keuken maakt ze een populaire keuze voor zowel zoete als hartige gerechten.