Ga naar de inhoud

Thermoskan

thermoskan

Een thermoskan is ideaal om o.a. koffie en thee langer warm te houden. Het gevolg hiervan is vaak dat de koffie-/theevlekken de thermoskan ook hardnekkiger zijn. Gelukkig kan je deze vlekken er weer goed uitkrijgen.

Vaatwastablet of -poeder

Vul de kan met heet water, het liefst kokend water. Doe er een vaatwastablet of -poeder in. Dop of deksel erop draaien, zodat deze in het sop staat. Na een uurtje weken gewoon afspoelen. De kan ziet er weer als nieuw uit en blijft geen geur achter.

Soda

Je kan ook een eetlepel soda in je thermoskan doen, heet kraanwater erover. Laat het vervolgens een uurtje (kan ook een nachtje) laten staan. Spoel de thermoskan om, eventueel met een afwasborstel en afwasmiddel en de thermoskan is weer helemaal schoon.

Rijst

Een handje rijst kan ook wonderen doen. Doe dit erin en doe er wat water bij en schud ongeveer een minuutje goed door.

Tip: Als je de thermoskan schudt met ongekookte witte rijst, dan zorg je er ook voor dat smaakjes (van bijv. koffie) uit de kan verdwijnen.

Groene zeep

De thermoskan kan je ook schoonmaken met groene zeep. Doe dit op de zachte kant van een schoonmaaksponsje en smeer het op de rand. Laat het eventjes inwerken (ongeveer 30 minuten of langer) en spoel de thermoskan af.

Bakpoeder

Een erg goed middel om je thermoskan (van binnen) schoon te krijgen, is door de thermoskan te vullen met zeer heet of kokend water. Voeg voorzichtig een zakje of en half zakje bakpoeder eraan toe (let op: schuimt in het begin nogal). Als het water niet meer schuimt doe je de dop er weer op en laat je de kan staan. Afhankelijk van hoe vuil de kan is, kan je het een uurtje laten staan of de hel nacht. De kan wordt weer helemaal schoon.

Wat ook goed werkt is:

  • gebitsreiniger
  • lepel met (witte) rijst (ongekookt)
  • eetlepel met zout
  • keukenrol
  • koffieprut
  • vaatwastablet
arganolie