Ga naar de inhoud

Rode wijn

rode wijn

Rode wijn kan erg lekker zijn tijdens een feestje of gewoon een fijn avondje thuis. Als je ermee morst kan rode wijn ook een lelijke vlek achterlaten, maar gelukkig is deze er ook goed weer uit te krijgen.

Lauw / warm water

Als je een ongelukje met rode wijn hebt gehad, gebruik dan meteen lauw of warm water en het vlekkenprobleem is uit de wereld. Als je de vlek de tijd en kans geeft om aan het weefsel te hechten, dan heb je er naderhand een heel karwei aan.

Zout

Als je gasten hebt en er val een glas rode wijn over je tafellaken, is het niet altijd mogelijk om het tafellaken meteen weg te halen en de vlek te bewerken. In dat geval moet je zo snel als mogelijk oude kranten onder de vlek lekken. Strooi daarna rijkelijk keukenzout op de vlek. Het grootste gedeelte van de gemorste wijn zal door het zout worden opgenomen. Als je gasten dan weg zijn zul je met de vlek die over is weinig moeite hebben.

Bier

Als je in de discotheek bent, en je hebt geknoeid met bessen of met rode wijn ofzo dan heb je meestal geen zout bij de hand. Neem dan bier, gooi het glas bier erover heen daarna niks meer aan doen. Laat het opdrogen en doe het als je thuis bent gewoon in de wasmachine, zoals je het normaal wast.

Baking soda en natuurazijn

Strooi baking soda over de rode wijnvlek. Giet er vervolgens natuurazijn overheen. De baking soda begint te bruisen. Schenk zoveel natuurazijn erover totdat de baking soda helemaal is opgelost. Daarna de plek droogwrijven met een handdoek. De wijnvlek is nu weg. Eventueel kan je de volgende dag de vlek nog afnemen met schoon water.

arganolie
(Jonge) jenever

Je kan over de vlek ook (jonge) jenever gieten. Je ziet de vlek dan meteen verdwijnen. Werkt ook bij oudere vlekken.

Rode wijn op onbehandelde houten tafel

Een rode wijnvlek krijg je uit een onbehandelde houten tafel door deze in te smeren met groene zeep. Even in laten trekken en daarna afnemen met water en afhankelijk van wat je normaal gesproken doet: in de was of olie zetten.

Onderstaande producten kun je ook gebruiken:

arganolie
Ingedroogde rode wijnvlek

Een ingedroogde wijnvlek kan je uit je lichtgekleurde stoffen krijgen door desinfecterende handgel te gebruiken. De handgel is minder vloeibaar als witte wijn en is daardoor enkel op de vlek aan te brengen zonder dat het uitloopt naar het schone gedeelte van je kleding.

Bij een ingedroogde rode wijnvlek kun je deze ook opnieuw vochtig maken met rode wijn. Vervolgens kan je de vlek makkelijk verwijderen met baking soda en water.

Wit shirt

Als je de rode wijn op je witte shirt hebt gegoten, dan kan je met wat waterstofperoxide (3%) de vlek er weer uitkrijgen. Doe wat waterstofperoxide op een keukenpapiertje en dep meerdere malen op de plek waar de rode wijn zit. De vlek zal verdwijnen.

Let op: Gebruik waterstofperoxide alleen bij 100% witte was.