Ga naar de inhoud

Bolchrysant

bolchrysant

Een bolchrysant is een variant van de gewone chrysant (Chrysanthemum), een populaire bloem die vaak wordt gekweekt vanwege zijn prachtige en kleurrijke bloemen. Het onderscheidende kenmerk van een bolchrysant is de manier waarop de bloem is gekweekt en gevormd.

Bolchrysant

Kenmerken van een bolchrysant:

Bloemvorm

In plaats van de gebruikelijke platte bloemvorm van een gewone chrysant, heeft een bolchrysant een afgeronde, bollige vorm. De bloemblaadjes zijn strak opgerold en sluiten zich in een bolvorm.

Kweekmethode

Om de bolvorm te verkrijgen, worden bolchrysanten op een specifieke manier gekweekt. Tijdens de groei worden de zijtakken van de plant verwijderd, zodat alle energie naar de hoofdbloem gaat, wat resulteert in een grotere, rondere bloem.

Beschikbare kleuren

Bolchrysanten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, geel, roze, paars, rood en oranje. Deze kleurrijke variëteit maakt ze een geliefde keuze voor bloemstukken en decoraties.

Seizoensgebondenheid

Bolchrysanten zijn vaak verkrijgbaar in de herfst, en ze zijn een populaire bloem voor herfstdecoraties en tuinarrangementen.

Gebruik

Bolchrysanten worden veel gebruikt in bloemstukken, boeketten en bloempotten. Ze kunnen binnen als snijbloemen worden gebruikt of buiten als tuinplanten.

Verzorging

Bolchrysanten zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en zijn een dankbare bloem voor tuinliefhebbers. Om bolchrysanten mooi en gezond te houden, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven en ze op een zonnige locatie te plaatsen. Ze hebben goed doorlatende grond nodig en kunnen worden beschermd tegen harde wind.

Bolchrysant laten overwinteren

Een bolchrysant kan je goed laten overwinteren. Als de bolchrysant in het najaar uitgebloeid is, snoei je hem terug. Knip de bloemstelen af tot ongeveer 5-10 cm boven de grond. Zet hem op een plek neer waar het koel is, maar niet vriest (bijvoorbeeld in de schuur of kelder). Als de lente aanbreekt en de kans op vorst voorbij is, kan de bolchrysant weer buiten gezet worden en zal die weer stengels en blaadjes vormen en daarna weer gaan bloeien.

Weetje: sommige mensen laten ze liever in de tuin overwinteren. Is niet ideaal, maar ook niet erg. Zorg er dan wel voor dat ze goed afgeschermd zijn tegen de winter.

Bolchrysanten zijn prachtige en decoratieve bloemen die een vleugje kleur en schoonheid toevoegen aan elke omgeving. Ze zijn een populaire keuze voor seizoensgebonden decoraties en kunnen zowel binnen als buiten genoten worden. Als je op zoek bent naar een kleurrijke bloem om je huis of tuin op te fleuren, is de bolchrysant zeker een overweging waard.