Ga naar de inhoud

Mondademhaling

mondademhaling

Veel kinderen – maar ook volwassenen – krijgen te maken met keel-, neus en/of oorproblemen. In veel gevallen wordt dat veroorzaakt doordat door de mond geademd wordt. In de huidige tijd is mondademhaling een gewoonte geworden. Als een persoon na een langdurige periode van neusverstopping door de mond ademt of als een kind uit gewoonte door de mond ademt, wordt dat niet meer gecorrigeerd.

Belang van neusademhaling

Als men correct ademt, ademt men door de neus. De buitenlucht krijgt dan de correcte vochtigheid en temperatuur voordat het de longen bereikt. Tevens wordt het gereinigd van kleine stofdeeltjes door het slijmvlies in de neus en grotere deeltjes worden door de neushaartjes tegengehouden.

Het slijm – dat in de door het slijmvlies wordt aangemaakt om stofdeeltjes uit de ingeademde lucht te krijgen – wordt door kleine trilhaartjes naar achter in de neus/keelholte vervoerd, hetgeen vervolgens doorgeslikt wordt. Als door de neus ingeademd wordt, wordt het slijm ook naar achteren gezogen, waardoor het ook effectiever verwijderd worden.