Ga naar de inhoud

Glazen pot openen

weckpotten

Glazen potten zijn vaak moeilijk te openen, omdat ze vacuüm gezogen zijn. Veel mensen hebben niet de kracht in hun handen om dit op te heffen, zodat ze geopend kunnen worden. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om alle vacuüm gezogen potten open te krijgen.

Bokaalopener

Een bokaalopener zorgt ervoor dat je een potje alsnog open kunt krijgen, als deze vacuüm gezogen is, dat je deze toch met een handomdraai open krijgt. Je zet de bokaalopener om de deksel en je kan hem zo opendraaien.

Kijk hier voor meer informatie over de bokaalopener.

Vochtige doek of rubberen handschoenen

Zoek iets waarmee je de pot vast kunt pakken. Gebruik een vochtige doek of draag een paar rubberen handschoenen (zoals de handschoenen waarmee je de afwas doet) wanneer je de pot probeert open te maken. Als je elastieken hebt waarmee groenten gebundeld worden, dan kun je deze om het deksel doen zodat de pot stroever is en je een betere grip hebt. Rubberen potopeners worden ook speciaal voor dit doel gemaakt en zijn onmisbaar om klemmende potten los te kunnen draaien.

Leg je handpalm bovenop het deksel en oefen er druk op uit. Draai het deksel dan rond met je hele hand. Pak het deksel stevig vast en oefen druk uit op de pot en niet op het deksel. Je kunt dit doen in plaats van bovenstaande stap. Houd de pot stevig vast. Je wilt natuurlijk niet dat de inhoud op de tafel/vloer/jezelf valt.

Wasverzachterdoekje

Pak de pot vast met een wasverzachterdoekje. Door het doekje heb je een betere grip op de pot, wat helpt om het deksel los te kunnen draaien.

Theelepel

Neem een theelepel en steek de punt van de lepel onder de rand van het deksel. Duw de lepel naar beneden zodat de ronde kant van de lepel tegen het deksel aankomt. Het vacuüm zou zo opgeheven moeten worden en je zult het deksel misschien open horen poppen.

Botermes

Steek de punt van een botermes tussen het deksel en de pot. Gebruik het botermes als een hefboom en oefen zo druk op de pot uit. Beweeg het mes helemaal rondom het deksel.

Flesopener

Steek een driehoekige flesopener onder de rand van het deksel. Druk het deksel een klein beetje van de pot omhoog. Kies dan een andere plek uit en doe daar hetzelfde. Ga zo door totdat je het deksel rondom bewerkt heb.

Able2 Jarkey Pottenopener

De Able2 Jarkey zet je op de deksel en onder de rand. Dan doe je alsof je een kroonkurk eraf haalt. De deksel zegt plop en je kunt hem zo open draaien.

Schroefdekselopener

Met een schroefdekselopener krijg je een flessendop open, maar ook een glazen pot krijg je er zo mee open.

Glazen pot openen door erop te slaan

Een andere mogelijkheid om de glazen pot te openen is door erop te slaan. Met een van onderstaande mogelijkheden kan je het open krijgen.

Waterslag

Hou de glazen pot onder een hoek van 45 graden in je niet dominante hand vast. Sla met je handpalm tegen de onderkant van de pot. Je veroorzaakt hierdoor een waterslag. Dit houdt in dat de druk onder de deksel verhoogd wordt, waardoor het vacuüm wordt opgeheven.

Pas op: Sla niet te hard, zodat je je hand pijn doet of de pot kapot slaat.

Andere mogelijkheden om op de pot te slaan zijn:
  1. Neem een tafelmes en sla hiermee tegen de rand van de metalen deksel.
  2. Je kan de pot ook opdraaien en hem dan één of twee keer op een hard oppervlak hoven te slaan.

Pas op: Doe deze bovenstaande tips bij metalen deksels. Bij plastic deksel werken ze ook, maar moet je extra oppassen dat de deksel niet breekt.

Methode8

De pot verwarmen

Energiezuinige methoden

1

Het probleem wordt vaak veroorzaakt door een gedeeltelijk vacuüm in de pot, wat ertoe leidt dat je door de luchtdruk het deksel niet kunt verwijderen. Dit vacuum wordt sterker door de pot in de koelkast te zetten, dus probeer de pot open te maken voordat je deze in de koelkast zet.

2

Omdat het deksel van de pot muurvast zit, zou je gebruik kunnen maken van een verwarmingsapparaat in je huis. Zet de pot ondersteboven op het warme oppervlak neer, zodat het deksel verwarmd wordt. De warmte zal het metaal van het deksel doen uitzetten, zodat je meer ruimte hebt om het deksel open te draaien.

Water

1

Verwarm een kleine hoeveelheid water totdat het heet is, maar nog niet kookt.Draai de pot ondersteboven en zet deze in de bak met water. Het water zou het deksel net moeten bedekken. De bak met water zou net iets groter moeten zijn dan het deksel van de pot, zodat de pot goed in de bak blijft staan wanneer het deksel uitzet door het warme water.

2

Laat voordat je de pot opent heet water over het deksel stromen, als de pot al koud is. Laat het water echter niet over de hele pot stromen. Door het hete water zal het deksel tijdelijk uitzetten, zodat je de pot kunt openen.

3

Het deksel zal uiteindelijk opengaan. Je kunt deze methode uitvoeren bij elk type pot of fles.

Aansteker

Pak een aansteker of steek een lucifer aan als je geen aansteker hebt.Strijk met de vlam rondom de pot, op de plek waar het plastic deksel tegen het glas aankomt. Gebruik een handdoek of handschoen om het deksel open te draaien. Dit zou nu een stuk gemakkelijker moeten zijn.

Tikken

Houd de pot stevig in je hand en tik met de rand van het deksel tegen de vloer, het aanrecht, enzovoort. Door een deuk te maken in de rand van het deksel wordt het vacuüm opgeheven of op zijn minst verzwakt. Maak de pot dan snel open. Dit zou een stuk gemakkelijker moeten gaan.

Notenkraker

Als het deksel zo klein is dat er een notenkraker omheen past, dan kun je zo heel gemakkelijk de pot openmaken.

Rubberen handschoenen

Draag rubberen handschoenen wanneer je het deksel probeert los te maken. De extra grip zal het je gemakkelijker maken.

Een gat in de pot maken

Maak een gat in het deksel met een schroevendraaier of een vergelijkbaar hulpmiddel (een blikopener werkt goed bij potten die groot genoeg zijn), zodat het vacuüm opgeheven wordt. Je kunt het deksel opendraaien zonder veel kracht te hoeven gebruiken.

Tips

  • Tegen de pot slaan helpt niet alleen om het vacuüm op te heffen, maar helpt ook wanneer er eten aan het deksel vastzit. Warmte kan ook helpen om het eten zachter te maken, zodat dit er niet langer voor zorgt dat je het deksel niet rond kunt draaien.
  • Als je niet van plan bent om het deksel weer op de pot te draaien, maak er dan een gat in met het uiteinde van een koksmes. Zo kun je door weinig moeite te doen het vacuüm opheffen, maar wordt het deksel wel waardeloos.
  • Houd het deksel op een andere plek vast wanneer je nog een poging doet. Hierdoor kan een pot die onmogelijk te openen lijkt, juist erg gemakkelijk opengaan. Het ligt er dus aan vanuit welke hoek je de pot vastpakt.

Waarschuwingen

  • Als je ervoor kiest om met een ander voorwerp tegen het deksel aan te slaan, controleer dan de rand van de pot nadat je het deksel verwijderd hebt. Het kan zijn dat er stukjes glas afgebroken zijn die in het eten terecht zijn gekomen.
  • Voorkom overbelasting. Als alle andere methoden niet werken, zoek dan iemand op met sterke armen.
  • Wees voorzichtig wanneer je een botermes gebruikt om een pot te openen. Een botermes lijkt misschien niet scherp, maar als het mes wegglijdt wanneer je er druk op uitoefent, kun je je gemeen snijden.
  • Bij de watermethode verbruik je een hoop water en elektriciteit om de pot te verwarmen. Deze methode werkt ook niet efficiënt, omdat het water maar kort met het deksel in contact komt, voordat het aan de zijkanten wegspoelt.
  • Wees voorzichtig dat je de pot niet kapotmaakt. Het glas kan breken wanneer je de pot ronddraait en je kunt je hand snijden. Dit is een andere reden waarom het een goed idee is om het deksel vast te pakken met een doek.