Ga naar de inhoud

Verstopte Gootsteen

gootsteen

Veel mensen hebben wel eens te maken met een verstopte gootsteen. Dat wordt meestal veroorzaakt doordat veel mensen hun gootsteen gebruiken als een soort van prullenbak. Alles wat enigszins door de gaatjes past gooien ze erin. Echter is een gootsteen hier niet voor gemaakt en dit zorgt dan ook met enig regelmaat voor verstoppingen.

Verstopte gootsteen

Als je een verstopte gootsteen hebt, dan wil je zo snel als mogelijk dat deze weer normaal doorstroomt. Met onderstaande tips kan je een verstopte gootsteen voorkomen of zo snel als mogelijk weer vrij maken.

Verstopte gootsteen voorkomen

Gootsteenzeef tegen verstopte gootsteen

Een goede oplossing om veel vuil tegen te houden is door een gootsteenzeef te gebruiken. Deze vangt het vuil dan op en deze kan je dan regelmatig weer leeggooien in de vuilnisbak.

Kijk hier voor verschillende soorten gootsteenzeven.

Kokend water

Het gieten van kokend water door de gootsteen kan in sommige gevallen helpen om verstoppingen te voorkomen, vooral als het gaat om opbouw van vet of olie in de afvoer.

Verstopte gootsteen vrij maken

Verstopte gootsteen door vet en olie

Vet en olie is er ook niet voor gemaakt om door de gootsteen te spoelen. Als je een vette pan hebt, veeg deze dan eerst schoon met een stuk keukenpapier voordat je deze afwast en gooi het keukenpapier weg bij het restafval. Daarna kan je de pan normaal afwassen of in de vaatwasser zetten, zodat hij schoon wordt.

Als je toch wat vet door de gootsteen laat lopen, zorg er dan altijd voor dat genoeg kokend water mee spoelt, zodat je gootsteen niet verstopt raakt.

Wist je dat dit gerecycled kan worden? Lees er hier meer over.

Verstopte gootsteen schoonmaken

Zwanenhals losmaken

Als het al te laat is, dan is het meestal niet nodig om direct naar allerlei chemische middelen te grijpen. Vaak is het al voldoende om de zwanenhals los te maken en het vuil te verwijderen.

Ontstopper

Als je niet bij de zwanenhals kunt komen kan je het ook met een ontstopper proberen. Deze probeert dan het vuil terug naar boven te halen.

Kijk hier voor verschillende soorten ontstoppers.

Soda

Als de verstopping hardnekkiger is kan je het met soda en azijn proberen. Probeer het eerst enkel met soda. Als dat niet werkt, dan doe je onderstaande stappen met soda en azijn.

  • Zet een waterkoker helemaal vol met water aan.
  • Los een handje soda op in een kopje water. Giet dit in de verstopte gootsteen. Aanbevolen wordt om hiervoor schoonmaaksoda te gebruiken, maar baking soda kan ook. De samenstelling is iets anders en schoonmaaksoda is iets effectiever.
  • Doe er een kopje azijn bij. Let op: Deze combinatie gaat bruisen. Houd daarom je gezicht op een veilige afstand. Als het te erg bruist kan je het putje eventjes afdekken. Tip: Omdat soda en azijn gaan bruisen als ze gemengd worden, mogen deze vloeistoffen niet vooraf al gemengd worden.
  • Laat de soda en azijn ongeveer 15 minuten inwerken.
  • Giet het hete water uit de waterkoker door de de afvoer.
  • Controleer nu of de verstopping weg is door de kraan open te zetten.