Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn hele kleine vliegjes die bij je kamerplanten rondvliegen (niet te verwarren met fruitvliegjes). De rouwvliegjes leggen hun eitjes in de vochtige aarde van de kamerplant en krijg je er moeilijk weer uit. Met onderstaande tips lukt het wel!

Droogte tegen rouwvliegjes

Haal het overtollige water uit je kamerplant en geef ze een paar dagen geen water meer. Doordat de aarde van de plant opdroogt, zullen de rouwvliegjes geen voedingsbodem meer hebben.

Pas op: deze methode is niet geschikt voor alle planten!

Zand tegen rouwvliegjes

Een andere methoden tegen rouwvliegjes is door een laagje zand op de aarde te strooien. Het zand zal sneller opdrogen waardoor de rouwvliegjes de plant niet (meer) ingaan.

Weetje: dit helpt niet als de laven al in de aarde zitten.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Om rouwwvliegjes op een natuurlijke manier te bestrijden kan je aaltjes gebruiken. Als je hier gebruik van maakt, is het belangrijk dat de potgrond al wat nat is. Het hele proces voordat ze helemaal weg zijn duurt ongeveer 6 weken.

Tip: Bewaar de aaltjes in de koelkast, want anders gaan ze dood.

Last van veel rouwvliegjes bij je kamerplanten? De rouwvliegjes leggen hun eitjes in vochtige aarde van planten. De volwassen mugjes kun je vangen door een bakje wijn naast de plant te zetten. De larven zijn te bestrijden met aaltjes oftewel nematoden: microscopisch kleine wormpjes die de larven opeten. Als er geen larven meer zijn om te eten, sterven ze vanzelf uit. Nematoden zijn verkrijgbaar bij de tuincentra en online.