Ga naar de inhoud

Pluisjes kleding

Het is ontzettend vervelend als je je was gewassen hebt en dat deze daarna helemaal onder de pluisjes zitten. Vooral als dit ook nog eens de donkere was is. Hieronder zullen de mogelijke oorzaken en oplossingen besproken worden. Je kleding zal er binnen de kortste keren weer pluisvrij uitzien.

Oorzaken pluisjes op je kleding

Pluisjes aan je kleding kan ontstaan door:

Pluizende kledingstuk(ken)

Bepaalde kledingstukken veroorzaken makkelijk pluisjes. Er moet hierbij gedacht worden aan stoffen als chenille  en flanel. Als je weet welk kledingstuk pluisjes veroorzaakt, is het verstandig om deze voortaan apart te wassen.

Pluis aantrekkende kledingstuk(ken)

Er zijn ook kledingstukken die pluisjes juist erg makkelijk aantrekken. Het gaat hier om stoffen zoals corduroy en fluweel. Het wordt daarom aangeraden om deze aantrekkende stoffen apart te wassen of deze zeker niet te wassen met stoffen waarvan je weet dat die pluisjes afgeven.

Wasmiddel en/of wasverzachter

Het kan ook gebeuren dat de pluisjes juist veroorzaak worden door je wasmiddel en/of wasverzachter. Als je dit wilt controleren moet je de kledingstukken wassen zonder wasmiddel/wasverzachter. Als je dan geen pluisjes meer op je kleding hebt (of beduidend minder), is het verstandig een ander wasmiddel te kopen en je wasverzachter te laten staan.

Water bevat teveel kalk

Pluisjes kunnen ook ontstaan als je hard water hebt (hoog kalkgehalte). Om de kalkaanslag in je wasmachine te verwijderen doe je voordat je gaat wassen een scheut azijn in het wasverzachterbakje. De azijn zal het ontstane kalk in de wasmachine verwijderen. Daarnaast zorgt azijn er ook voor dat pluisjes moeilijker aan de kleding kunnen blijven hangen.

arganolie

Centrifugeren op een te hoog toerental

Bepaalde stoffen is het niet mogelijk om op een hoog toerental te centrifugeren. Als dit toch wordt gedaan, dan wordt het kledingstuk beschadigd hetgeen ervoor zorgt dat er pluisjes ontstaan. Probeer daarom je was op een lager toerental te centrifugeren.

Opmerking:

Naast bovenstaande punten zijn onderstaande aanbevelingen ook interessant om ervoor te zorgen dat je geen pluisjes op je was hebt.

  1. Maak van je wasmachine de filters regelmatig schoon. Ook het rubber langs de deur.
  2. Voordat je gaat wassen is het belangrijk dat je controleert of je zakken van je kledingstukken leeg zijn. Als er bijv. tissues of stukken papier in de zakken zitten, zullen deze in de wasmachine uiteenvallen en n(nog meer) pluisjes veroorzaken. Als dit gebeurt is, kan het er nog vrij lang voor zorgen dat er pluisjes op je wasgoed te vinden zijn.
  3. Was je kleding binnenste buiten.

Als het leed al is geleden en je wasmachine vol met pluisjes zit, dan heb je vaak verschillende wasbeurten nodig voordat de pluisjes er 100% uit zijn. Om het proces te versnellen kan je een stuk oude vitrage mee wassen in de wasmachine. De pluisjes blijven dan in de vitrage hangen, waardoor je kleding pluisvrij blijft en zo langzaam de pluisjes uit je wasmachine verdwijnen.