Ga naar de inhoud

Vaatwasser

vaatwasser

Een vaatwasser wordt vaak vergeten schoon gemaakt te worden. Om deze ideaal te laten functioneren is het toch verstandig deze regelmatig schoon te maken.

Schoonmaakazijn

Je vaatwasser blijft schoon en kalkvrij als je maandelijks een kommetje schoonmaakazijn laat meedraaien. Kies hiervoor het heetste programma en zet geen vaat in de vaatwasser.

Wist je dat … je de vaatwasser het best zo’n 15 minuten na afloop van het programma kunt uitruimen? Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat.

Wist je dat een oude vaatwasser tot wel 60% meer water en stroom gebruikt dan een nieuwe vaatwasser? de nieuwste generaties vaatwassers gaan bijzonder efficiënt met water om en is energiezuinig. Let bij aanschaf op het energielabel waarop de energie-efficiëntie van de vaatwasser staat aangegeven. Hoe groener het label, des te zuiniger de vaatwasser.

Op het energielabel vind je ook het verbruik in kWh per jaar. Let op: dat is op basis van een gemiddeld aantal vaatwasbeurten en kan daarom afwijken van je eigen gebruik.

Een nieuwe afwasmachine met een A-label is duurder, maar bespaart tot 27% energie vergeleken met een apparaat met C-labe.

Kies bij voorkeur een standaardformaat vaatwasser, die gaat efficiënter met energie om dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers die op het aanrecht of onder in een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.

Sommige vaatwassers zijn voorzien van automatische dosering. Zo’n apparaat heeft een voorraad vaatwaspoeder. Hij bepaalt hoeveel er nodig is en doseert dit automatisch. Zo gebruik je nooit meer middel dan strikt noodzakelijk is.

Reactie vocht met metaal pan

Als je bepaalde producten gekookt hebt (bijvoorbeeld bruine bonen) kan het gebeuren dat je de pannen erna met ronde vlekken onderin de pan uit de vaatwasser haalt. Waarschijnlijk reageert er iets in het bonenkookvocht met het vaatwasmiddel. Om dit te voorkomen kan je het beste de pan voordat je de pan in de vaatwasser zet afspoelen. Je kan er ook voor kiezen als je zoiets gekookt hebt, dat je hem met de hand afwast.

Pannendeksel in de vaatwasser

Als je een pannendeksel in de vaatwasser doet, blijft er vaak vuil, water en / of zeep onder het handvat zitten. Om dit te voorkomen, verwijder je de knoppen van de glazen pannendeksels voordat je ze in de vaatwasser zet. Daarna kan je het rubberen ringetje tussen het glas en de schroef bevestigen, waardoor er meer ruimte is ontstaan. Zo kan er geen water, vuil en zeep meer achterblijven.

Vaatwasser tips

  • Kunststof vervormt door de warmte als je het onderin zet. Zet het daarom in het bovneste rek.
  • Pannen met antiaanbaklaag kun je beter met de hand afwassen.
  • Zilver mag in de vaatwasser, maar zet het niet naast roestvrijstaal.

Wist je dat: Als je de vaatwasser direct opent nadat het programma is gestopt, dan vervliegt de warmte waarmee de vaat kan drogen. Open je hem te laat, dan condenseert het verdampte water weer op de vaat. Het ideale moment om het apparaat te openen, is zo’n 15 minuten na afloop van het programma.