Wasmachine schoonmaken

wasmachine schoonmaken

Een wasmachine moet ook zo af en toe schoongemaakt worden. Ondanks dat veel mensen er niet bij stil staan, wordt ook een wasmachine vies. Hierbij moet gedacht worden aan o.a. kalkaanslag, vetluis en aangekoekte zeepresten in het zeepbakje. Als de wasmachine vies wordt, dan kan dit in allerlei vormen tot uiting komen. Je was wordt niet meer schoon, maar het kan ook zijn dat hij niet meer werkt. Vergeet daarom niet om je wasmachine regelmatig ook schoon te maken! Hieronder staan een aantal tips.

Rubberen rand

Open de deur van de wasmachine en reinig de rubberen rand (manchetrand) met een stuk papier. Er zal redelijk wat grijze aanslag vanaf komen. Dat is vetluis. De vetluis zorgt ervoor dat je was muf gaat ruiken, de waterhuishouding ontregelt wordt en het vlekken achterlaat op je wasgoed. Hoe meer je deze vetluis dus verwijdert, hoe beter.

Zeepbakje

Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze met een borstel goed schoon. Spoel het zeepbakje goed af en laat het drogen.

Voor iedereen die hier geen zin in hebben, kan het zeepbakje ook in de vaatwasser mee gewassen worden.

Ruimte zeepbakje

Maak vervolgens met een lekker sopje de ruimte waar het zeepbakje inzit goed schoon. Vaak vind je hier ook flink wat zeepresten. Wrijf deze met een zachte borstel of een vaatdoek allemaal weg. Als deze ruimte weer helemaal schoon is kan je het zeepbakje weer terug plaatsen.

Natuurazijn of soda

Doe vervolgens een flinke scheut natuurazijn of een half kopje soda in de lege trommen en draai een wasprogramma met 90 graden. De combinatie van de schoonmaakmiddel en de hoge temperatuur, zal ervoor zorgen dat vet, vuil en kalk oplossen. Je wasmachine wordt zo weer helemaal schoon en zal lekker fris gaan ruiken!

Buitenkant schoonmaken

Als de wasmachine aan het draaien is, maak dan ook gelijk even de buitenkant van de wasmachine schoon.