Ga naar de inhoud

Wasmachine schoonmaken

wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken is een essentiële routineklus om ervoor te zorgen dat je kleding altijd fris en schoon blijft, en het is verrassend eenvoudig om dit te doen. Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in ons dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat onze kleding schoon en fris blijft. Maar wat veel mensen vergeten, is dat de wasmachine zelf ook regelmatig schoongemaakt moet worden om optimaal te blijven functioneren en onaangename geurtjes en schimmelvorming te voorkomen. Hierbij moet gedacht worden aan o.a. kalkaanslag, vetluis en aangekoekte zeepresten in het zeepbakje.

Wasmachine schoonmaken

Als de wasmachine vies wordt, dan kan dit in allerlei vormen tot uiting komen. Je was wordt niet meer schoon, maar het kan ook zijn dat hij niet meer werkt. Vergeet daarom niet om je wasmachine regelmatig ook schoon te maken! Hieronder staan een aantal tips.

Rubberen rand

Open de deur van de wasmachine en reinig de rubberen rand (manchetrand) met een stuk papier en een mengsel van warm water en azijn. Er zal redelijk wat grijze aanslag vanaf komen. Dat is vetluis. De vetluis zorgt ervoor dat je was muf gaat ruiken, de waterhuishouding ontregelt wordt en het vlekken achterlaat op je wasgoed. Zorg ervoor dat je alle plooien en hoeken grondig schoonmaakt, zodat alle vetluis verwijdert is.

Zeepbakje

Haal het zeepbakje uit de wasmachine. Spoel de lade grond af onder warm water om wasmiddelresten te verwijderen. Gebruik eventueel een borstel of oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Spoel het zeepbakje goed af en laat het drogen.

Voor iedereen die hier geen zin in hebben, kan het zeepbakje ook in de vaatwasser mee gewassen worden.

Ruimte zeepbakje

Maak vervolgens met een lekker sopje de ruimte waar het zeepbakje inzit goed schoon. Vaak vind je hier ook flink wat zeepresten. Wrijf deze met een zachte borstel of een vaatdoek allemaal weg. Als deze ruimte weer helemaal schoon is kan je het zeepbakje weer terug plaatsen.

Natuurazijn of soda

Doe vervolgens een flinke scheut natuurazijn of een half kopje soda in de lege trommen en draai een wasprogramma met 90 graden. De combinatie van de schoonmaakmiddel en de hoge temperatuur, zal ervoor zorgen dat vet, vuil en kalk oplossen. Je wasmachine wordt zo weer helemaal schoon en zal lekker fris gaan ruiken!

Buitenkant schoonmaken

Terwijl de wasmachine draait, kun je de buitenkant reinigen. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om vlekken en vuil te verwijderen. Vergeet niet de bedieningsknoppen en het deurrubber schoon te maken.

Laat de deur openstaan

Laat na het schoonmaken van de wasmachine de deur openstaan om de lucht te laten circuleren en schimmelvorming te voorkomen.

Door deze stappen regelmatig te herhalen, kun je ervoor zorgen dat je wasmachine fris en efficiënt blijft werken. Het schoonmaken van je wasmachine neemt niet veel tijd in beslag en zal de levensduur van het apparaat verlengen, waardoor je kleding altijd schoon en fris blijft.