Lelie

Als de stampers van de lelie vlekken hebben gemaakt op je kleding, krijg je dat er makkelijk af met een stukje oud, droog brood (niet het korstje). Niet eerst met de vingers of een doek er overheen wrijven!

Om lelievlekken uit je kleding te krijgen is plakband een goed middel. Door plakband dubbel te vouwen met de plakzijde naar buiten kun je door enkel keren op een plek te ‘stempelen’ het stuifmeel gemakkelijk verwijderen. Je kan ook een roller met plakband gebruiken. Ververs het plakband als het vol met stuifmeel is, anders smeer je het er weer op ipv dat je het schoonmaakt.

Pas op: groene zeep kan op donkere kleding verkleuring geven.

In sommige gevallen krijg je de vlekken er niet helemaal uit. Dan kan je de vlekken nabehandelen met groene zeep, ook wel goudzeep genoemd. Smeer de vlek ermee in en daarna water dat net van de kook is erover gieten en voorzichtig de plek schoonborsten. Kijk eerst wel in de wasvoorschriften of het tegen kokend water kan. Was vervolgens de kleding volgens de normale wasvoorschriften.

Je kan ook de stof strak trekken en er met een stofzuiger overheen. Neem de slang zonder borstel en ga er al deppend, zonder te wrijven overheen.

Je kan ook een doekje natmaken en er een druppel afwasmiddel opdoen. Smeer de vlek hiermee goed in. Laat het een kwartiertje intrekken en spoel het vervolgens uit.

Als er al een lelievlek opzit, dan kan je het kledingstuk in de zon liggen. De volle zon zorgt ervoor dat de vlek verdwijnt.

Op de vlek van de meeldraden moet je direct talkpoeder strooien. Niet eerst wrijven. De talkpoeder absorbeert de vlekken en je kan het er vervolgens zo vanaf kloppen. ??? WERKT DIT??????