Ga naar de inhoud

Nadelen mondademhaling

Het ademen door de mond heeft vele nadelen en hierdoor ontstaan gezondheidsproblemen. Hieronder zijn een aantal opgesomd.

  • De lucht wordt niet meer bevochtigd, verwarmd en gereinigd. De longen worden zo meer belast, waardoor e een grotere kans ontstaat op longinfecties.
  • De neus geeft weerstand aan het ademen. De mond daarentegen veel minder, waardoor de ademhalingsspieren minder geactiveerd worden. Het gevolg hiervan is dat deze spieren verslappen en kinderen een ingezakte houding met hangende schouders krijgen.
  • Het slijm dat zich in de neus bevindt wordt niet meer tijdens de ademhaling naar achteren gezogen. Dit kan zich dan in de neus ophopen, hetgeen een ideaal klimaat voor bacteriën is. Het lichaam herkent de ziekteverwerkers en laat het neusslijmvlies opzwellen (nu kan er meestal niet meer of slecht door de neus geademd worden). Tevens zwellen de afvoergangen van de neusbijholten op en deze raken ook verstopt. De holten kunnen hun vocht en slijm niet meer kwijt via de neus, waardoor ook hier bacteriën in kunnen groeien. Het gevolg is dat je last hebt van neusontsteking (verkoudheid)  en neusbijholte-ontstekingen met pus!
  • Als je door je mond ademt drogen je slijmvliezen en je tandvlees uit, vanwege de droge lucht die erlangs gaat. Hierdoor ontstaan tandvleesafwijkingen en -ontstekingen en tandbederf. Dit is ook meestal de oorzaak van een slechte adem.
  • De uitdroging zorgen er ook voor dat de werking van de amandelen achteruit gaan. Hieraan kunnen zich dan gemakkelijk bacteriën vestigen. De amandelen worden groter en er ontstaat amandelontsteking (ook bekend als agina). Vaak is het dan noodzakelijk om deze te verwijderen.
  • De neusamandel die hierdoor ook getroffen wordt, zorgt ervoor dat de neus en de oorafvoegangen (de buis van Eustachius) afgesloten wordt. Hierdoor treden oor- en neusontstekingen op. De pus die uit de neusamandel komt valt achter in de luchtpijp, waardoor er longinfecties en bronchitis et veel hoesten kan optreden. De pus die men doorslikt zorgt vaak voor lichte buikpijn en dat de eetlust minder is.
  • De uitdroging van de mond gaat gepaard met het minder bewegen van de tong. Hierdoor ontstaat er minder speeksel en slikt een mondademhaler veel minder. Een neusademhaler slikt gemiddeld 150x per uur en een mondademhaler veel minder. Op het moment dat men slikt gaat de buis vanEustachius (die van het oor naar de neus-/keelholte loopt even open, zodat het vocht uit het oor en lucht in het oor kan komen.