Ga naar de inhoud

Snurken

snurken

Snurken is een veelvoorkomend verschijnsel waarbij een persoon tijdens het slapen geluid maakt door trillende geluiden te produceren tijdens de ademhaling. Het geluid wordt meestal veroorzaakt door de luchtstroom die door vernauwde luchtwegen gaat, waardoor het zachte weefsel in de keel, zoals de huig en de huigplooien, gaat trillen.

Nadelen snurken

Snurken kan verschillende nadelen met zich meebrengen, zowel voor de snurker zelf als voor degenen die met hen samenleven. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van snurken:

 1. Slaapverstoring: Snurken kan de slaapkwaliteit van de snurker zelf en zijn/haar partner verstoren. Het luide geluid kan leiden tot frequent ontwaken, fragmentatie van de slaap en verminderde slaapefficiëntie. Dit kan leiden tot slaperigheid overdag, vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde cognitieve functies.
 2. Impact op relaties: Het luide en aanhoudende snurken kan leiden tot spanningen in relaties, vooral wanneer partners of huisgenoten hun slaap verstoord vinden. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, irritatie en verminderde intimiteit.
 3. Gezondheidsrisico’s: Snurken kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Onbehandelde slaapapneu kan leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes en andere gezondheidscomplicaties.
 4. Verminderde levenskwaliteit: Door de slaapverstoring en vermoeidheid als gevolg van snurken kan de algehele levenskwaliteit verminderd worden. Het kan leiden tot verminderde concentratie, verminderde productiviteit op het werk en een verminderde kwaliteit van leven.

Het is belangrijk om snurken serieus te nemen, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals ademhalingsproblemen of slaperigheid overdag.

Oorzaken snurken

Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen veroorzaken, waaronder:

 1. Overgewicht: Overgewicht kan leiden tot de ophoping van vetweefsel rond de keel, wat de luchtwegen kan vernauwen en snurken kan veroorzaken.
 2. Anatomie van de luchtwegen: Sommige mensen hebben van nature nauwere luchtwegen, waardoor ze vatbaarder zijn voor snurken.
 3. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de spierspanning in de keel af, wat kan bijdragen aan snurken.
 4. Alcohol en drugs: Het gebruik van alcohol en bepaalde medicijnen zoals slaapmiddelen kan de spierspanning in de keel verminderen, waardoor snurken wordt bevorderd.
 5. Cafeïne: Probeer vanaf 15:00 uur geen cafeïne meer te drinken, zoals koffie.
 6. Slapen op de rug: Slapen op de rug kan de tong en het zachte weefsel in de keel naar achteren laten zakken, waardoor de luchtwegen worden geblokkeerd en snurken ontstaat.
 7. Roken: Roken kan ontsteking en zwelling van de luchtwegen veroorzaken, wat kan leiden tot snurken.
 8. Allergieën en verstopte neus: Allergieën, verkoudheid en andere aandoeningen die de neuspassages blokkeren, kunnen de luchtstroom belemmeren en snurken veroorzaken.
 9. Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Snurken is vaak een symptoom van slaapapneu.

Het is belangrijk op te merken dat snurken niet altijd een indicatie is van een ernstig medisch probleem. Veel mensen snurken af en toe zonder dat het ernstige gevolgen heeft. Echter, als snurken ernstig is, gepaard gaat met ademhalingsproblemen, slaperigheid overdag of andere alarmerende symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een evaluatie en mogelijke behandeling.

Snurken behandelen

Er zijn verschillende benaderingen om snurken te behandelen, afhankelijk van de oorzaak en ernst ervan. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Veranderingen in levensstijl:
 • Gewichtsverlies: Als overgewicht een factor is bij het snurken, kan het verminderen van het lichaamsgewicht de symptomen helpen verminderen.
 • Slaaphouding: Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug, omdat dit de kans op snurken vermindert. Er zijn speciale kussens beschikbaar die je kunnen helpen om op je zij te blijven liggen tijdens het slapen.
 • Vermijd alcohol en sedativa: Beperk het gebruik van alcohol en vermijd het nemen van slaapmiddelen of andere medicijnen die spierontspanning veroorzaken, omdat deze het snurken kunnen verergeren.
 1. Aanpassingen in de slaapomgeving:
 • Luchtvochtigheid: Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan helpen om de luchtwegen vochtig te houden en snurken te verminderen.
 • Neusstrips: Het gebruik van neusstrips kan de neusopeningen vergroten en de luchtstroom verbeteren, waardoor snurken kan verminderen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en om de meest geschikte behandelingsoptie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Ze kunnen je begeleiden en aanbevelingen doen op basis van de ernst van het snurken en eventuele onderliggende medische aandoeningen.

Tip: Als je al van alles geprobeerd hebt en niet van het snurken afkomt, dan kan het voor je partner verstandig zijn om in aparte slaapkamers te slapen, zodat ieder toch zijn nachtrust heeft.