Ga naar de inhoud

Blaasontsteking

blaasontsteking

Blaasontsteking, ook bekend als urineweginfectie (UWI) of cystitis, is een veelvoorkomende aandoening die vooral vrouwen treft, maar ook mannen en kinderen kan beïnvloeden. Het wordt meestal veroorzaakt door bacteriële infecties in de urinewegen. In dit artikel bespreken we wat blaasontsteking is, de symptomen, oorzaken, preventiemethoden en behandelingsopties.

Wat is blaasontsteking?

Blaasontsteking is een infectie van de blaas, die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën die normaal in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Vrouwen hebben een groter risico op blaasontstekingen vanwege hun kortere plasbuis.

Symptomen van blaasontsteking

De meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking zijn:

 • Frequent en Dringend Plassen: Een sterke en constante aandrang om te plassen.
 • Pijn of Brandend Gevoel bij het Plassen: Dit is vaak het meest opvallende symptoom.
 • Troebel of Bloedig Urine: De urine kan troebel zijn of een sterke geur hebben. Soms is er bloed zichtbaar.
 • Pijn in de Onderbuik: Pijn of druk in de onderbuik of rond de blaas.

Oorzaken van blaasontsteking

 • Bacteriële Infectie: Meestal veroorzaakt door Escherichia coli (E. coli) bacteriën.
 • Seksuele Activiteit: Kan soms leiden tot blaasontstekingen.
 • Menopauze: Verminderde oestrogeenspiegels kunnen het risico op een UWI verhogen.
 • Persoonlijke Hygiëne: Slechte hygiënische gewoonten kunnen het risico op infectie verhogen.

Preventie van Blaasontsteking

 • Drink Veel Vloeistoffen: Vooral water, om bacteriën uit de blaas te spoelen.
 • Plassen na Seksuele Activiteit: Dit kan helpen bacteriën te verwijderen die in de plasbuis zijn terechtgekomen.
 • Vermijd Irriterende Stoffen: Zoals geparfumeerde zeep en badschuim.
 • Draag Katoenen Ondergoed: Dit helpt het gebied rond de plasbuis droog te houden.

Risicofactoren blaasontsteking

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking kunnen verhogen:

 1. Geslacht: Vrouwen hebben een grotere kans op blaasontstekingen vanwege hun anatomie; de urethra bij vrouwen is korter, wat het voor bacteriën makkelijker maakt om de blaas te bereiken.
 2. Seksuele Activiteit: Frequente seksuele activiteit en nieuwe seksuele partners kunnen het risico op blaasontstekingen verhogen, omdat seksuele activiteit bacteriën naar de urinewegen kan brengen.
 3. Weinig drinken
 4. Gebruik van Bepaalde Anticonceptiemiddelen: Anticonceptiemiddelen zoals diafragma’s en spermicide middelen kunnen het risico op UTI’s verhogen.
 5. Menopauze: Na de menopauze hebben vrouwen een verhoogd risico op blaasontstekingen, deels door veranderingen in de vaginale flora en verminderde oestrogeenspiegels.
 6. Zwangerschap: Hormonale veranderingen en veranderingen in de positie van de urinewegen tijdens de zwangerschap kunnen het risico op UTI’s verhogen.
 7. Urineretentie: Het niet volledig legen van de blaas kan het risico op een infectie verhogen.
 8. Gebruik van Katheters: Langdurig gebruik van een katheter kan het risico op een blaasontsteking verhogen.
 9. Verzwakt Immunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals door HIV/AIDS, diabetes, of bepaalde medicatie, zijn vatbaarder voor infecties, inclusief UTI’s.
 10. Nierstenen of andere Urinewegobstructies: Deze kunnen de stroom van urine blokkeren en een infectie veroorzaken.
 11. Leeftijd: Oudere volwassenen lopen ook een hoger risico, vooral als ze mobiliteitsproblemen hebben of incontinent zijn.
 12. Geschiedenis van UTI’s: Mensen die eerder een blaasontsteking hebben gehad, hebben een hogere kans om opnieuw een infectie te krijgen.

Behandeling van Blaasontsteking

 • Antibiotica: De standaardbehandeling voor blaasontsteking is een kuur met antibiotica.
 • Pijnstillers: Kunnen worden gebruikt om het ongemak te verlichten.
 • Veel Drinken: Dit kan helpen om de bacteriën sneller uit te spoelen.

Huismiddelen tegen blaasontsteking

Bij de behandeling van blaasontsteking, ook bekend als een urineweginfectie (UWI), kunnen bepaalde huismiddelen helpen om de symptomen te verlichten en het herstel te ondersteunen. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel deze remedies nuttig kunnen zijn, ze geen vervanging zijn voor professioneel medisch advies en behandeling, vooral in gevallen van ernstige of aanhoudende symptomen. Hier zijn enkele veelgebruikte huismiddelen tegen blaasontsteking:

Veel water drinken

Het drinken van veel water helpt de urinewegen te spoelen en bacteriën sneller uit het systeem te verwijderen.

Cranberrysap of -supplementen

Cranberry’s bevatten stoffen die kunnen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de wand van de blaas. Ongezoet cranberrysap of cranberrysupplementen kunnen nuttig zijn.

Vitamine C

Vitamine C kan de urine zuurder maken, wat de groei van bacteriën kan remmen. Het innemen van vitamine C-supplementen of het consumeren van voedingsmiddelen rijk aan vitamine C kan helpen.

Baking soda

Baking soda, of natriumbicarbonaat, wordt soms genoemd als een huismiddel tegen blaasontsteking of urineweginfecties (UWI’s). Het idee achter het gebruik van baking soda is dat het de urine minder zuur kan maken, wat op zijn beurt de groei van bacteriën die de infectie veroorzaken, zou kunnen remmen. Echter, het gebruik van baking soda als behandeling voor blaasontsteking is niet zonder controverse en moet met voorzichtigheid worden benaderd.

Probiotica

Probiotica, vooral die welke Lactobacillus-soorten bevatten, kunnen helpen de gezonde bacteriën in de vagina en darmen te ondersteunen, wat kan helpen bij het voorkomen van UWI’s.

Warmtecompressie

Het aanbrengen van een warmtekussen of warmwaterkruik op de onderbuik kan helpen om spierkrampen te verlichten en de pijn te verminderen.

Vermijd Irriterende Stoffen

Vermijd producten die de urinewegen kunnen irriteren, zoals geparfumeerde zeep, badschuim, intieme sprays en deodorants.

Plas Gewoonten

Zorg ervoor dat je volledig uitplast bij elk toiletbezoek en probeer na geslachtsgemeenschap te plassen om eventuele bacteriën uit te spoelen.

Draag Losse Katoenen Kleding

Dit helpt de luchtstroom rond het genitale gebied te bevorderen, waardoor een vochtige omgeving die bacteriegroei kan bevorderen, wordt verminderd.

Wanneer Medische Hulp Zoeken

Als de symptomen ernstig zijn, niet verbeteren, of gepaard gaan met koorts, misselijkheid of rugpijn, is het belangrijk om direct medisch advies in te winnen. Dit kan wijzen op een ernstigere infectie.

Conclusie

Blaasontsteking is een ongemakkelijke maar behandelbare aandoening. Door preventieve maatregelen te nemen en bij de eerste tekenen van een infectie te handelen, kunnen veel gevallen van blaasontsteking effectief worden beheerd. Het is belangrijk om aandachtig te zijn voor de symptomen en, indien nodig, professioneel medisch advies in te winnen.