Ga naar de inhoud

Wratten

wratten

Wratten zijn kleine, harde, en meestal ruwe bultjes op de huid die worden veroorzaakt door een virale infectie. Ze worden vaak veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Wratten kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals de handen, voeten, gezicht, en geslachtsdelen.

Soorten wratten

Er zijn verschillende soorten wratjes, waaronder:

  1. Gewone wratten: Deze komen het meest voor en verschijnen meestal op de handen, vingers en knieën. Ze zijn vaak ruw en hebben een bloemkoolachtig uiterlijk.
  2. Voetwratten: Deze wratten komen voor op de voetzolen en worden ook wel plantaire wratten genoemd. Ze kunnen pijnlijk zijn tijdens het lopen vanwege de druk op de voeten.
  3. Plat wratje: Deze wratjes zijn plat en glad en komen meestal voor op het gezicht, de nek, handen of armen. Ze zijn vaak licht van kleur.
  4. Genitale wratten: Deze komen voor op de geslachtsdelen en worden meestal verspreid door seksueel contact. Ze worden beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Wratten behandelen

Wratten zijn besmettelijk en kunnen gemakkelijk worden overgedragen door direct contact of door het delen van persoonlijke items zoals handdoeken of schoenen. Hoewel wratten meestal onschadelijk zijn en vanzelf kunnen verdwijnen, kunnen ze soms ongemak of cosmetische problemen veroorzaken.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor het behandelen van wratjes. De keuze van de behandeling hangt af van het type wratje, de locatie en de voorkeur van de persoon. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je met een behandeling begint, vooral als je twijfelt over de aard van de wratjes of als ze zich op gevoelige gebieden bevinden, zoals het gezicht of de geslachtsdelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsopties:

  1. Over-the-counter (OTC) producten: Er zijn OTC-wratbehandelingsproducten beschikbaar in de vorm van crèmes, gels, lotions of pleisters. Deze producten bevatten meestal salicylzuur of een andere chemische stof die de wrat geleidelijk helpt verwijderen. Het is belangrijk om de instructies op het product zorgvuldig te volgen.
  2. Cryotherapie: Dit is een veelgebruikte methode waarbij vloeibare stikstof wordt gebruikt om de wrat te bevriezen. Door de wrat bloot te stellen aan extreme kou, wordt het weefsel beschadigd en uiteindelijk afgestoten. Meerdere sessies kunnen nodig zijn voor effectieve behandeling.
  3. Elektrocauterisatie: Bij deze methode wordt een elektrische stroom gebruikt om de wrat te verbranden. Het wordt meestal gebruikt voor grotere, hardnekkige wratten.
  4. Chirurgische verwijdering: In sommige gevallen kan een arts besluiten om de wrat chirurgisch te verwijderen. Dit kan worden gedaan door excisie (wegsnijden) of scheren (afschrapen) van de wrat met een scalpel.
  5. Lasertherapie: Laserbehandeling kan worden gebruikt om wratjes te verwijderen. De laser zendt geconcentreerd licht uit dat de wrat vernietigt.

Het is belangrijk op te merken dat geen enkele behandeling 100% effectief is en dat wratjes terug kunnen komen, vooral als de onderliggende virale infectie niet volledig wordt geëlimineerd. Het is ook essentieel om goede hygiënepraktijken te volgen om verspreiding van de wratten naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voor een professionele diagnose en advies over de beste behandelingsoptie in jouw specifieke situatie.

Wratten door azathioprine

Het medicijn azathioprine remt ontstekingen in het lichaam. Ook onderdrukt het de lichaamsafweer tegen niet-lichaamseigencellen. Azathioprine wordt voorgeschreven bij diverse ziektes, zoals chronische darmontsteking, reumatische ontstekingsziekte en de spierziekte myasthenia gravis. Ook kan het middel de afweerreacties van het lichaam onderdrukken na een transplantatie.

Bekende bijwerkingen van het medicijn zijn longontsteking en blaasontsteking. Verder is de kans op een infectie met een virus groter. Een voorbeeld hiervan is het humaan papillomavirus. Dit virus kan wratten veroorzaken. Azathioprine kan voor de groei van wratten zorgen of die verergeren.