Bramenvlekken

bramen

Bramen zijn heerlijke zachtzoete vruchten en is een echt zomerfruit. Ze smaken altijd heerlijk sappig, maar veroorzaken vaak ook vlekken. Deze krijg je er met de volgende tips weer uit.

Bij bramenvlekken doe je er citroensap overheen. Laat het eventjes intrekken en was het vervolgens normaal in de wasmachine.

Waterketel of waterkoker

Als het verse bramenvlekken zijn dan kan je het kledingstuk strak op een schaaltje spannen. Doe de kant van de vlek naar beneden.

Kook water in en waterkoker en giet het kokende water op de vlek tot die eruit is. Laat het kledingstuk daarna normaal drogen.

Als je de vlek er niet helemaal uitgaat, doe dan wat afwasmiddel op de vlek en laat dit eventjes intrekken. Was het vervolgens normaal in de wasmachine.

Azijn

De bramenvlekken kan je ook eruit krijgen met azijn. Haal voorzichtig met een doek of een keukenpapiertje zoveel mogelijk van de braam er vanaf.

Pas op: niet teveel wrijven.

Vul een kom met ruimschoots witte azijn. Leg het kledingstuk hierin. Let er daarbij op dat de bramenvlek helemaal onder het azijn ligt.

Laat het kledingstuk minimaal één uur weken. Spoel vervolgens het kledingstuk goed uit onder stromend water. Hang het op in de zon om het te laten drogen. Als er nog ietsje zichtbaar is van de vlek, zal de zon dit eruit halen.

Tandpasta

Maak de vlek eerst goed nat met koud water. Wrijf er vervolgens de tandpasta op en wrijf het er goed in. Je kan dit het beste doen met een oude tandenborstel of een schone doek. Spoel het er vervolgens weer goed uit en laat het kledingstuk drogen in de zon.

Karnemelk

Doe wat karnemelk in een schaal en leg het gedeelte waar de bramenvlek opzit goed ondergedompeld is in de karnemelk. Laat het er minimaal één uur inweken. Spoel daarna het kledingstuk eerst met koud water en daarna met warm water goed uit.

Weetje: Bramen geven van die gigantisch vlekken, omdat er de kleurstof tannine inzit. Het is erg lastig om deze uit stof te verwijderen.

Vanish Oxi Action

Een goede vlekkenverwijderaar is Vanish Oxi Action (het beste is de poedervorm). Doe lauw-warm water in een emmer en doe er Vanish Oxi poeder in. Doe het kledingstuk erin en zorg dat die helemaal ondergedompeld is. Laat het er een paar uur in weken. Spoel vervolgens het kledingstuk uit met lauwwarm water en was het volgens het normale wasprogramma.

Grapefruit

Sommige mensen geven aan dat bramenvlekken goed te verwijderen zijn met grapefruitsap. Maak de vlekken eerst goed nat met koud water en sprenkel er daarna met grapefruitsap overheen. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het er dan uit.. Was het kledingstuk normaal in de wasmachine.