Ga naar de inhoud

Lasagnebladen voorkoken

lasagnebladen voorkoken

Lasagnebladen voorkoken is voor veel mensen die (regelmatig) lasagne maken een bekende oplossing om hun lasagnebladen zacht te krijgen. Maar is dit ook een goede methode? Lees er hier meer over.

Lasagnebladen voorkoken

Zelf lasagne maken is niet alleen erg leuk, maar ook erg lekker. Je kan dan de producten erin doen, die je lekker vindt. Als de lasagne in de oven gaar wordt, dan gebeurt het toch vaak, dat de lasagnebladen hard blijven.

Om dit probleem op te lossen, kan je de lasagnebladen voorkoken. Als je het goed en voorzichtig doet, dan is dit een prima mogelijkheid om je lasagnebladen zacht te krijgen. Het grote nadeel van het voorkoken van lasagnebladen is dat ze gaan plakken. Dit resulteert er vaak in dat de bladen zullen scheuren. Je lasagne smaakt dan weliswaar erg lekker, maar ziet er niet meer zo mooi uit als je zou willen.

Hoe lang moet je lasagnebladen voorkoken?

Als je lasagnebladen voorkookt, dan neem je een ruime (hapjes)pan. Doe hier water met wat zout in en breng het aan de kook. Pak de lasagnebladen en laat ze een voor een in de pan glijden. Kook ze tussen de 8-10 minuten beetgaar. Roer in de tussentijd wel een aantal keren voorzichtig in de pan zodat de lasagnebladen niet aan elkaar gaan plakken. Haal daarna de bladen een voor een uit de pan en bereid ze vervolgens met de rest van het gerecht.

Waarom moet je de lasagnebladen voorkoken?

Het is niet noodzakelijk om lasagnebladen voor te koken. Echter hebben veel mensen het probleem bij gedroogd lasagnebladen dat ze hard blijven als de lasagne uit de oven komt. Dat komt vaak doordat, vooral in het bovenste gedeelte, minder of te weinig saus zit.

Lasagnebladen kan je dus voorkoken om ze zacht te maken, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Lees hieronder verder.

pastamachine

Lasagnebladen zelf maken?

Kijk hier voor de beste lasagnebladenmachine.

Lasagnebladen zacht krijgen

Als je lasagnebladen in de oven niet zacht worden, dan houdt dat in dat de saus die je voor de lasagne gemaakt hebt niet vochtig genoeg is. Lasagnebladen moeten namelijk net zoals normale pasta in vocht gekookt worden om zacht te worden. Het is daarom van belang dat de lasagnebladen goed vochtig zijn.

Tips om lasagnebladen zacht te krijgen:

  • Doe de lasagnebladen niet in een vorm die te groot is, maar in een vorm zodat het enkel iets kan groeien. Belangrijk hierbij is erop te letten dat de vellen niet boven de saus uitkomen.
  • Je kan de lasagnebladen ook klaar maken en het vervolgens een paar uur laten weken. De vellen zullen dan voorweken, waardoor ze al wat zachter worden voordat je de lasagne in de oven zet.
  • Als je extra vocht op de lasagnebladen giet, dan is het verstandig om hiervoor geen water te nemen. Water zorgt er namelijk voor dat de lasagne waterig smaakt. Je kan beter bouillon of extra tomatensaus hiervoor gebruiken.

Verse lasagnebladen voorkoken

Als je zelf van vers deeg lasagneladen maakt, dan hoef je ze niet voor te koken. De bladen zijn dan sowieso al zacht en als je deze lang genoeg in de oven zet om je pasta te garen, worden ze vanzelf goed van smaak en hardheid.