Ga naar de inhoud

Schoonmaakazijn

schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn wordt voor het reinigen van veel onderdelen in het huishouden gebruikt. Schoonmaakazijn mag echter niet verward worden met natuur azijn. Hieronder staan een aantal spullen/onderdelen die met schoonmaakazijn schoongemaakt kunnen worden.

Vaatwasser

Je vaatwasser blijft schoon en kalkvrij als je maandelijks een kommetje schoonmaakazijn laat meedraaien. Kies hiervoor het heetste programma en zet geen vaat in de vaatwasser.

Deurrubbers

Als je last van vieze deurrubbers hebt, doop dan een oude tandenborstel in schoonmaakazijn en poets de deurrubbers schoon.

Laat de deurrubbers goed opdrogen en smeer ze vervolgens met talkmoeder in. Talkpoeder zorgt ervoor dat de rubbers soepel blijven.

Nubuck-schoenen

Vlekken in je nubuck-schoenen zijn goed te behandelen met schoonmaakazijn. Doe wat op een oude tandenborstel en wrijf hiermee over de vlek. Laat de schoen drogen en behandel hem daarna met een speciale nubuckgum na.

Brandnetel

Azijn helpt tegen brandneteljeuk. Brandnetels bevatten kalkachtige naaldjes met mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaten verwijden, het mierenzuur prikt. Door azijn over de plek te wrijven lost de kalk op en verliezen histamine en mierenzuur hun werkzaamheid.

Reinigingsmiddel

Azijn is een efficiënt ontsmettings- en reinigingsmiddel dat bacteriën en schimmels bestrijdt. Schoonmaakazijn is echt nét zo effectief als een (veel duurdere) sanitair reiniger. Omdat azijn zuur is, lost neergeslagen kalk erin op. Ideaal voor het schoonmaken van sanitair, keuken en het ontkalken van apparaten.

Groene aanslag

Last van groene aanslag op de terrastegels? Water met een scheutje schoonmaakazijn doet wonderen.

Wasverzachter

Schoonmaakazijn is ook een prima wasverzachter. Het houdt de wasmachine schoon en kalkvrij en heeft als bijkomend voordeel dat gekleurde was minder snel vervaagt.

Geurvreter

Een geurvreter is het ook: week zweterige kleding in water met azijn, zet schoteltjes azijn in een stinkende ruimte of vernevel azijn over muffe gordijnen of het bankstel.