Ga naar de inhoud

Verven

Wil je zelf verven, maar weet je niet hoe je dat precies moet aanpakken? Hieronder vind je een aantal praktisch tips, zodat het verven van de muren zo geklaard is.

Een verfkleur kiezen

Natuurlijk start je verfklus bij het kiezen van de kleur. Je hebt een idee van de kleur, maar welke tint precies? De keuze is eindeloos en dat maakt het nu juist lastig kiezen. Spring in de auto of op de fiets en rij naar de dichtstbijzijnde verfwinkel. Haal hier een aantal kleurstalen naar wens. Het licht in een winkel is anders dan de lichtinval in jullie woning, hou dit altijd in gedachte. Je kunt beter te veel dan te weinig kleurstalen mee naar huis nemen.

Een kleur kan er compleet anders uitzien bij bepaald licht. Maak thuis een selectie van je favoriete kleuren bij daglicht en s ‘avonds met sfeerverlichting. Uiteindelijk wordt de selectie steeds kleiner en breng je het terug tot maximaal vier kleurstalen. Hang deze op de muur en laat een aantal dagen voorbij gaan. Hierna is er geen twijfel over mogelijk welke kleur het gaat worden!

De schilderklus

Dan start het echte werk pas natuurlijk. Plak alle randen netjes af met afplakband. Zo is de kans groot dat de lijnen mooi strak worden. Heeft de wand een structuur? Trek dan met acrylaatkit een lijn langs de tape. De kit is overschilderbaar en vult de kleine kiertjes op. Let op, dit geldt alleen als je een wand met een aangrenzende witte muur gaat schilderen. Dit is omdat de kit wit is: de kit vult automatisch ook deels de kiertjes van de aangrenzende structuurwand, wat op een gekleurde wand zichtbaar zou blijven. Het zou zonde zijn als je witte vlekken op de gekleurde wand hebt.

Ga je een gekleurde wand schilderen? Pak dan het restje verf of een testpotje van de huidige kleur en schilder met een klein kwastje over de rand van de tape heen. Hierdoor laat je de kiertjes als het ware vollopen met de huidige kleur en voorkom je dat de nieuwe kleur onder de tape doorloopt. Laat het eventjes drogen en schilder het dan over met de gewenste nieuwe kleur.

Verftip: Haal als je klaar bent met schilderen de tape meteen van de wand af, als de verf nog nat is. Het is natuurlijk zonde om je verse schilderwerk met het verwijderen van de tape van de wand af te trekken.

Maak je verfroller pluisvrij

Kies naar aanleiding van de verfsoort de juiste roller om te verven. Je haalt er gemakkelijk losse pluisjes vanaf door middel van een pluizenroller. Dit werkt hetzelfde als een verfkwast over een stukje schuurpapier halen; je haalt hierdoor de losse haartjes eraf en dat scheelt weer een extra klusje.

Geld besparen door materialen te hergebruiken

  • Wellicht staat je schuur ook vol met oude, onbruikbare schilderbakken of gooi je ze meteen weg. Zonde van het geld natuurlijk! Doe een nauw sluitende plastic zak om de verfbak. Zo is de bak herbruikbaar en de verf die je overhebt kan zo terug de verfpot in.
  • Maak je geen gebruik van een roller, maar alleen van een kwast? Bind een elastiekje verticaal om de verfpot en strijk je kwast hieraan af. Zo is de verfbak helemaal overbodig!
  • Ga je de volgende dag verder met schilderen? Rol de verfroller of kwast in huishoudfolie en leg hem in de koelkast. Dit voorkomt uitdroging.
  • Kan het materiaal opgeruimd worden? Laat de roller en kwast even weken in azijn, spoel ze vervolgens af onder de kraan en ze zijn weer zo goed als nieuw.
arganolie

Je kunt op een gemakkelijke manier de verfklus tot een succes maken. Erg belangrijk is dat je er de tijd voor neemt en zo netjes mogelijk werkt. Zo heb je weer een tijd plezier van je prachtig geschilderde muur. Veel succes met schilderen!