Ga naar de inhoud

Aardhommels

aardhommels

Aardhommels (genus Bombus) zijn waardevolle bestuivers in de tuin en spelen een belangrijke rol in de bestuiving van bloemen en gewassen. Deze vriendelijke insecten zijn te herkennen aan hun harige lichaam en het zoemende geluid dat ze maken tijdens het vliegen. Hier zijn enkele tips over hoe je aardhommels naar je tuin kunt lokken, wat goed voor ze is en wat je verder over hen moet weten:

Hoe aardhommels te lokken:

  1. Diverse en nectarrijke planten: Plant een verscheidenheid aan bloemen die gedurende het hele seizoen bloeien om een constante voedselbron te bieden. Aardhommels zijn aangetrokken tot bloemen zoals lavendel, kattenkruid, zonnehoed, phacelia en vele anderen die rijk zijn aan nectar.
  2. Inheemse planten: Gebruik inheemse planten in je tuin. Deze zijn vaak beter aangepast aan lokale bestuivers, waaronder aardhommels.
  3. Laat wilde hoekjes toe: Een iets wildere tuin met natuurlijke schuilplaatsen zoals houtstapels, bladafval en ongemaaide grasvelden biedt nestgelegenheid en overwinteringsplaatsen voor aardhommels.
  4. Vermijd pesticiden: Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor aardhommels. Gebruik natuurlijke plaagbestrijdingstechnieken om de tuin veilig te houden voor deze nuttige insecten.

Wat goed is voor aardhommels:

  1. Waterbronnen: Net als andere insecten, hebben aardhommels water nodig. Een ondiepe waterbron of vogelbadje met stenen of drijvende objecten waar ze op kunnen landen, kan helpen.
  2. Veilige nestgelegenheid: Overweeg het plaatsen van een hommelkast of het creëren van een geschikte natuurlijke nestplaats om aardhommels aan te moedigen zich te vestigen.

Wat je verder moet weten:

  1. Vreedzame insecten: Aardhommels zijn over het algemeen niet agressief en steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn veilig om in de buurt te hebben en geweldig om te observeren.
  2. Belangrijke bestuivers: Aardhommels spelen een cruciale rol in het bestuiven van bloemen en gewassen. Ze kunnen bij koudere temperaturen vliegen en hebben een langere tong dan veel andere bijensoorten, waardoor ze toegang hebben tot nectar in diepere bloemen.
  3. Bedreigingen: Net als veel andere bestuivers, staan aardhommels onder druk door habitatverlies, het gebruik van pesticiden en klimaatverandering. Het creëren van een hommelvriendelijke tuin draagt bij aan het behoud van deze belangrijke insecten.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gastvrije omgeving voor aardhommels creëren en genieten van hun aanwezigheid in je tuin. Het ondersteunen van aardhommels is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid van je tuin.