Ga naar de inhoud

Reisziekte

Reisziekte

Reisziekte, ook bekend als bewegingsziekt of kinetosee, is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen tijdens het reizen per auto, boot, trein of vliegtuig. Het wordt veroorzaakt door een conflict tussen de zintuiglijke signalen die de hersenen bereiken. In dit artikel verkennen we wat reisziekte precies is, wie het kan krijgen, en wat u zelf kunt doen om het te voorkomen of te behandelen. Daarnaast bespreken we wat te doen als u toch ziek wordt en welke zorgmiddelen effectief kunnen zijn, inclusief de rol van gember als natuurlijk middel tegen reisziekte.

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een aandoening die optreedt als gevolg van een verstoring in de communicatie tussen de zintuigen en de hersenen. Wanneer u reist, ontvangen uw ogen en het evenwichtsorgaan in uw binnenoor tegenstrijdige signalen. Uw ogen kunnen bijvoorbeeld stabiliteit signaleren terwijl uw binnenoor beweging detecteert, of andersom. Deze desynchronisatie veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, zweten, en in sommige gevallen overgeven. Reisziekte kan zich voordoen tijdens elke vorm van reizen, of het nu per auto, boot, trein of vliegtuig is. Het treft mensen van alle leeftijden, hoewel kinderen, zwangere vrouwen, en personen die gevoelig zijn voor migraine vaker symptomen ervaren. Het begrijpen van reisziekte en het kennen van preventieve maatregelen en behandelingen kan helpen om uw reiservaring comfortabeler te maken.

Wie kan er last van krijgen?

Reisziekte kan in principe iedereen treffen, maar sommige groepen zijn er gevoeliger voor. Kinderen tussen 2 en 12 jaar ervaren vaak meer symptomen van bewegingsziekte, mogelijk door de ontwikkeling van hun evenwichtssysteem. Zwangere vrouwen zijn ook meer vatbaar, wat deels te wijten kan zijn aan hormonale veranderingen die invloed hebben op het evenwichtsorgaan. Daarnaast hebben mensen die gevoelig zijn voor migraine een grotere kans om reisziekte te ontwikkelen, omdat beide aandoeningen mogelijk worden beïnvloed door vergelijkbare mechanismen in het zenuwstelsel. Personen met een voorgeschiedenis van reisziekte zijn eveneens meer geneigd om symptomen te ervaren. Het is belangrijk op te merken dat de gevoeligheid voor reisziekte kan variëren per individu en per situatie, en dat iemand die normaal geen last heeft, toch symptomen kan ervaren onder bepaalde omstandigheden, zoals extreem ruwe zee of ongebruikelijke bewegingen tijdens de reis.

Wat kun je zelf doen om reisziekte te voorkomen?

Om reisziekte te voorkomen, zijn er verschillende zelfzorgstrategieën die u kunt toepassen.

 1. Kies indien mogelijk voor een zitplaats waar u minder beweging ervaart, zoals de voorstoel van een auto, boven de vleugels in een vliegtuig, of in het midden van een schip.
 2. Zorg ervoor dat uw blik gericht is op een vast punt in de verte, bijvoorbeeld de horizon, in plaats van te lezen of naar een scherm te staren, wat de desynchronisatie van uw zintuigen kan verergeren.
 3. Frisse lucht en goede ventilatie kunnen ook helpen, dus open indien mogelijk een raampje of gebruik airconditioning.
 4. Het vermijden van zware maaltijden en alcohol voor en tijdens de reis kan eveneens nuttig zijn, omdat deze factoren misselijkheid kunnen verergeren.
 5. Daarnaast kunnen eenvoudige ademhalingsoefeningen of het luisteren naar rustige muziek helpen om ontspannen te blijven, wat de symptomen van reisziekte kan verminderen.
 6. Tot slot, overweeg het gebruik van drukpuntbandjes, die een niet-medicinale methode bieden om misselijkheid te beheersen door druk uit te oefenen op specifieke punten op de polsen.

Wat te Doen bij Reisziekte?

Als u last krijgt van reisziekte, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om de symptomen te verlichten. Allereerst, probeer te ontspannen en sluit uw ogen, of focus op een punt in de verte, zoals de horizon. Dit kan helpen om de desoriëntatie van uw zintuigen te verminderen. Het is ook belangrijk om frisse lucht te zoeken, dus open een raampje of ga naar buiten indien mogelijk. Ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn om uw lichaam te kalmeren en misselijkheid te verminderen. Vermijd het lezen of kijken naar een scherm, omdat dit de symptomen kan verergeren. Als u zich misselijk voelt, probeer dan lichte snacks zoals droge crackers of gemberkoekjes te eten, aangezien gember bekend staat om zijn misselijkheidsremmende eigenschappen. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven, maar vermijd grote hoeveelheden vloeistof in één keer te drinken. Als de symptomen ernstig zijn, kunnen over-the-counter medicijnen zoals antihistaminica, die voorafgaand aan de reis ingenomen kunnen worden, verlichting bieden. In ernstige gevallen is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Effectieve Zorgmiddelen

Bij de behandeling van reisziekte zijn er verschillende effectieve zorgmiddelen beschikbaar, zowel medicinaal als niet-medicinaal:

 1. Antihistaminica: Medicijnen zoals dimenhydrinaat (Dramamine) of meclizine (Bonine) zijn effectief gebleken bij het voorkomen en behandelen van reisziekte. Ze werken het best als ze ongeveer een uur voor aanvang van de reis worden ingenomen.
 2. Drukbandjes: Deze bandjes oefenen druk uit op specifieke punten op de polsen (acupressuurpunten) en kunnen helpen de symptomen van reisziekte te verminderen zonder de bijwerkingen van medicijnen.
 3. Gember: Studies hebben aangetoond dat gember misselijkheid kan verminderen. Gember kan worden ingenomen in de vorm van capsules, thee, gemberkoekjes, of zelfs rauw.
 4. Scopolaminepleisters: Deze pleisters, die achter het oor worden geplakt, geven geleidelijk scopolamine af, een medicijn dat helpt tegen misselijkheid en duizeligheid. Ze zijn vooral effectief voor langere reizen, zoals cruises.
 5. Pepermunt: Inademing van pepermuntolie of het zuigen op pepermuntsnoepjes kan sommige mensen helpen om zich beter te voelen.
 6. Goede hydratatie en lichte voeding: Het drinken van voldoende water en het eten van lichte, niet-vettige voeding kan ook helpen om misselijkheid te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van deze middelen kan variëren per persoon. Bij ernstige of aanhoudende symptomen is het raadzaam om medisch advies in te winnen, vooral als u overweegt medicatie te gebruiken in combinatie met andere bestaande gezondheidsproblemen of medicijnen.

Kan Gember(poeder) Helpen?

Gember kan helpen bij reisziekte. Gember staat al lang bekend om zijn anti-emetische eigenschappen, wat betekent dat het effectief kan zijn bij het verminderen of voorkomen van misselijkheid en overgeven, symptomen die vaak geassocieerd worden met reisziekte. Dit effect wordt toegeschreven aan de actieve componenten in gember, zoals gingerolen, die invloed kunnen hebben op het spijsverterings- en zenuwstelsel.

Gember kan op verschillende manieren worden gebruikt bij reisziekte:

 1. Gemberthee: Het drinken van gemberthee voor of tijdens de reis kan de symptomen van misselijkheid helpen verminderen.
 2. Gembercapsules: Voor mensen die de smaak van gember niet prettig vinden, zijn gembercapsules een goede optie. Het wordt aanbevolen om de capsules ongeveer een uur voor vertrek in te nemen.
 3. Gemberpoeder: Gemberpoeder kan worden toegevoegd aan voedsel of dranken als een alternatieve manier om gember te consumeren.
 4. Rauwe Gember: Een klein stukje rauwe gember kauwen kan ook verlichting bieden.

Hoewel veel mensen baat hebben bij het gebruik van gember tegen reisziekte, is het effect niet bij iedereen hetzelfde. Het is ook belangrijk om op te merken dat gember, vooral in hoge doses, interacties kan hebben met bepaalde medicijnen en medische aandoeningen. Daarom is het aan te raden om eerst met een gezondheidsprofessional te overleggen, vooral als u zwanger bent, borstvoeding geeft of regelmatig medicijnen gebruikt.