Ga naar de inhoud

Aften

aften

Aften zijn meestal erg vervelend en kunnen erg pijnlijk zijn. Ze duiken vaak op als je immuunsysteem zwakker is, doordat je bijvoorbeeld weinig slaapt of anders/minder eet. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om snel van je aften af te komen of om de pijn te verlichten.

Aften

Aften zijn vervelende blaasjes. Je komen altijd voor in je mond, meestal op of onder je tong, maar ze kunnen ook aan de binnenkant van je wang of op je tandvlees komen.

Symptomen bij aften

De symptomen die je bij aften hebt, zijn voornamelijk pijn bij het eten of drinken. Je kan het ook voelen als je met je tong langs je want of tanden beweegt. Als je dan in de spiegel gaat kijken, zie je een of meerdere witte blaasjes. Ze zien er een beetje uit als blaren en kunnen klein zijn, maar ook groot.

Oorzaken aften

De oorzaken waarom aften ontstaan kan per persoon verschillen. Ze kunnen ontstaan doordat je een beugel draagt, vooral in de beginperiode hiervan gebeurt het regelmatig. Ook als je vaak op je tong of wang bijt heb je vaak eerder last van aften in je mond.

Andere mogelijke oorzaken zijn een slechte weerstand en stress. De verminderde weerstand kunnen veroorzaakt worden door een vitaminetekort, maar ook door een ongezond of gewijzigd eetpatroon. Als je een maagdarmkanaalaandoening hebt of chemobestraling hebt, kan je er ook sneller last van krijgen.

Aften kunnen ook makkelijker ontstaan als je overgevoelig voor voeding bent. Je kan hier denken aan kruiden, maar ook aan zuur eten zoals citrusvruchten. Ook mensen die overgevoelig zijn voor xylitol (zit vaak in kauwgom) hebben eerder last van aften.

Aften behandelen

Gember tegen aften

Gember is een kruid die bekend staat om zijn uitgesproken smaak. Het is een gezond kruid, dat ook tegen aften goed werkt. Om van de pijnlijke aften af te komen, snijd je een plakje van het gemberbolletje af. Hou deze 10 minuten tegen de aft aan. Het gaat vaak eerst prikken en na ongeveer 10 minuten zal de pijn verdwijnen.

Paracetamol tegen aften

Om de pijn van de afte direct te verlichten, laat je een paracetamol in je mond smelten. Houdt hem zoveel mogelijk tegen de afte aan. De pijn trekt meteen weg en de afte zal sneller genezen. Als je de smaak van paracetamol heel erg vies vindt, kun je ook je paracetamol (sinaspril) gebruiken.

Kaneel tegen aften

Kaneel werkt ook erg goed bij aften. Doe er een beetje van op de aft. Kaneel werkt ontsmettend en daarom kan het ook wat prikken in het begin. Kaneel dood ook schimmels.

Aften voorkomen

Aften voorkomen, is altijd beter dan genezen. Met onderstaande tips kan je voorkomen dat je aften krijgt.

Vitamine B12 tegen aften

Tegen aften werkt het ook erg goed om vitamine B12 tot je te nemen. Vitamine B12 in een concentratie van 1000 microgram werkt erg goed.

Voeding tegen aften

Om aften te voorkomen is gezonde voeding heel erg belangrijk. Het is erg belangrijk om genoeg groente en fruit te eten.

Gezonde levensstijl tegen aften

Om aften te voorkomen is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Het is belangrijk om te stoppen met roken en ervoor te zorgen dat je minder stress hebt. Hierdoor zullen aften geen kans hebben.

Stop ook met neuspeuteren. In je neus zitten veel bacteriën die in je mond aften kunnen veroorzaken.

Aften veroorzaken

Het is fijn om aften snel te genezen, maar er zijn verschillende factoren die ze veroorzaken. Hieronder zullen deze punten opgesomd worden.

Voeding die aften veroorzaken

Er zijn verschillende voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je aften kunt krijgen. Hieronder zullen deze opgesomd worden. Als je regelmatig last van aften hebt, let er dan op of ze misschien veroorzaakt kunnen worden van en van onderstaande producten:

 • (teveel) varkensvet of varkensgelatine
 • suiker
 • fabrieksbrood
 • sinaasappelsap
 • chocolade
 • Xylitol kan aften veroorzaken (zit in veel soorten kauwgom en sommige vitaminetabletten).
 • Tomaten
 • Bananen
 • Citrusvruchten
 • Look
 • Pindanoten
 • Ananas
 • Drop

dan weet je dat het werkt.

Aften door beugelslotjes

Als je last van aften hebt door beugelslotjes dan moet je mirre tinctuur met een wattenstaafje aanbrengen. Het bijt even, maar dan komt er een soort van schilletje op waardoor je het niet meer voelt.

Wat ook werkt is een beetje sinaasappelsap met bosbessensap vermengen (je kan het ook in een blender doen). Doe dit op de aften of spoel je mond er minimaal 3x per dag goed mee.

Ook helpt het om tuinkers heel intens te kauwen en het sap enkele minuten in je mond te houden.