Ga naar de inhoud

Colavlekken verwijderen

colavlekken

Cola is een cafeïne- en koolzuurhoudende drank die wereldwijd bij veel mensen in de smaak valt. Je kan het puur drinken, maar ook mixen met verschillende drankjes. Als je tijdens een zomerse picknick met vrienden even niet oplet kan het al gebeurd zijn. Iemand botst per ongeluk tegen je op en er morst cola op je witte T-shirt. Gelukkig hoef je je nergens zorgen om te maken. Colavlekken zijn eenvoudig weer te verwijderen. Hieronder wordt aangegeven hoe.

Colavlekken verwijderen

Colavlekken kunnen vervelende en vooral lelijke vlekken opleveren. Het goede nieuws is dat je de vlekken meestal relatief eenvoudig weer kunt verwijderen. Ook als ze al ouder / ingedroogd zijn. Toch is het belangrijk dat je zelf probeert zo snel als mogelijk ervoor te zorgen dat de vlek verwijderd wordt. Een verse vlek is namelijk altijd makkelijker te verwijderen dan een colavlek die de tijd heeft gekregen om dieper in de stof in te trekken.

Verse colavlekken verwijderen

Als je cola net ergens op gemorst hebt, ga je als volgt te werk.

  1. Haal een stuk keukenpapier of een zakdoek en dep voorzichtig zoveel mogelijk van de verse vlek er vanaf. Vermijd dat je te hard wrijft, want hierdoor kan de vlek groter worden. Daarnaast verdragen gevoelige stoffen (zoals zijde) een ruwere behandeling niet goed. De vlek zal hierdoor niet geheel verdwijnen.
  2. Neem een kom en vul die met warm water. Doe er een klein beetje normaal afwasmiddel bij. Leg het kledingstuk of enkel de vlek in de kom met water. Belangrijk is dat de hele colavlek goed ondergedompeld is. Laat het even inweken.
  3. Spoel het kledingstuk of het gebied dat in het zeepwater was goed uit.
  4. Was het kledingstuk normaal in de wasmachine. Raadpleeg het waslabel, zodat je het op de hoogst toegestane temperatuur kunt wassen. Je kan eventueel nog vlekkenverwijderaar toevoegen, maar dat is meestal niet nodig.

Als je het shirt droog is controleer je of de vlek eruit is. Meestal is dit het geval. Mocht die er toch nog niet helemaal uit zijn, dan herhaal je stap 2, 3 en 4.

Colavlekken verwijderen met zout

Als de colavlek vers is kan je in plaats van een keukenpapiert ook zout gebruiken. Strooi het zout direct op de vlek, zodat de cola geabsorbeerd kan worden. Als je ziet dat het zout alle cola geabsorbeerd heeft, ga je er met een droge doek of stuk keukenpapier overheen.


Let op: probeer zoveel mogelijk binnen de rand van de vlek te blijven!!
Wrijf ook niet te hard over de cola vlek, want dan maak je het alleen maar groter.

Citroensap

Wat ook goed helpt is als je een beetje verse citroensap op de vlek aanbrengt. Dit zuig ook de cola op. Spoel de verse citroensap er vervolgens met wat warm water vanaf.

Ingedroogde colavlekken verwijderen

Als je niet meteen gemerkt hebt dat je cola ergens op gemorst hebt, kunnen de vlekken intussen al ingedroogd zijn. Meestal is het ook dan geen probleem om de vlekken te verwijderen. Oudere of ingedroogde colavlekken kun je meestal eenvoudig verwijderen met de hierboven geschreven stappen 2 en 3. Week het aangetaste gebied in wat water met afwasmiddel. Was het kledingstuk daarna normaal in de wasmachine. Als de vlek wat hardnekkiger is, kan je nog vlekkenverwijderaar gebruiken.

Als je te maken hebt met een oude colavlek dan helpt het vaak om wat fijnwasmiddel op de vlek te smeren en vervolgens koolzuurhoudend mineraalwater erover te gieten.

Colavlekken verwijderen met moderne Grootmoeders

Vanish

Vanish is een goed middel om colavlekken te verwijderen. Het maakt er hierbij niet uit of je het op je kleding, vloerbedekking of ergens anders op gekregen heeft. Vanish zorgt er zelfs voor dat opgedroogd frisdrankvlekken zullen verdwijnen.

Kijk hier welke Vanish je het beste kunt gebruiken.

Hardnekkige colavlekken

Als je te maken hebt met hardnekkige colavlekken, is het meestal verstandig om geen . gebruik te maken van huismiddeltjes zoals scheerschuim, zout of bakpoeder. Je kan dan het beste een professionele vlekkenverwijderaar gebruiken die afgestemd is op het type vlek en het materiaal van het kledingstuk. Zo heb je een eersteklasse reinigingskracht en bescherm je ook de stof.

Tip: Hoe sneller je op de vlek reageert, hoe beter!