Ga naar de inhoud

Parodontitis

Een gezond gebit is een levenslang gebit. Maar aparodontitits kan roet in het eten gooien, soms zelfs met verlis van tanden en kiezen tot gevolg.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar onderliggend weefsel en zelfs het tandbot.

Wat gebeurt er dan?

Bij parodontitis wordt het kaakbot afgebroken. Je tandvlees trekt zich terug en gaat los zitten, waardoor ook je tanden en kiezen los komen te zitten en zelfs kunnen uitvallen.

Eenmaal schade …. kaakbot dat is verdwenen, komt niet meer terug.

Hoe begint parodontitis?

Parodontitis begint vaak met gingivitis, de officiële naam voor ontstoken tandvlees. Pas als de ontsteking vergevorder is, spreken we van parodontitis.

Wat is de oorzaak?

De beginnende ontsteking wordt veroorzaakt door tandplak rond de tanden en kiezen, die bestaat uit bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Het tandvlees is rood en gevoelig en begint bij het poetsen (en flossen) te bloeden.

Goede verzorging

Om gingivitis en uiteindelijk parodontitits te voorkomen, poets je twee of driemaal per dag grondig. Gebruik ook flosdraad, tandenstokers en spoel met mondwater van goede kwaliteit. En ga elk halfjaar naar de tandarts voor controle en de mondhygiëniste.

Bloed is niet goed

Een gouden regel binnen de tandheelkunde is dat gezond tandvlees nooit bloed. Dus ook al vermoed je dat je bloedende tandvlees ‘slechts’ op gingivitis duidt, dan is het toch een goed idee om contact op te nemen met je tandarts.

Grotere gevolgen

Een van de mondbacteriën die tandvleesontsteking veroorzaakt, speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Neem de conditie van je tandvlees dus serieus.

Wat doet de pro?

De tandarts, mondhygiënist of parodontoloog kan tandplak verwijderen en daarmee de bron van de infectie. In een ernstig geval is een chirurgische behandeling nodig om ontstoken weefsel op moeilijk bereikbare plekken te verwijderen.

Extra risicofactor

Behalve tandplak is ook roken een belangrijke veroorzaker van parodontitis. De ernst van de parodontitis is bij rokers groter en zij reageren vaak minder goed op de behandeling.

Poetsen, poetsen!

Er is een duidelijke relatie tussen ontstoken tandvleen en hartfalen en de hartritmestoornis atriumfibrilleren. Koreaanse onderzoekers ontdekten dat bij mensen die hun tanden regelmatig en goed poetsen tien procent minder atriumfibrilleren voorkwam en twaalf procent minder hartfalen.