Ga naar de inhoud

Bloedvlekken

bloedvlekken

Bloed is iets dat de meeste mensen liever niet zien. Toch is het iets waar we regelmatig weer mee te maken krijgen. Kan een klein sneetje zijn, maar ook een groter ongeluk. Als het op een gladde ondergrond komt, is het er vaak weer makkelijk vanaf te krijgen, maar in textiel wordt dat een stuk lastiger. Toch is ook bloed vaak weer goed schoon te krijgen.

Melk

Bloedvlekken kun je het beste verwijderen met melk. Giet de melk over het bloed heen. Neem een droge doek en veeg hiermee over de vlek. Als het bloed zal eruit verdwijnen. Was het daarna normaal in de wasmachine.

Shampoo

De bloedvlek kan je ook wegkrijgen met shampoo. Maak de vlek eerst nat met koud water. Doe de shampoo erop en borstel met een kleine borstel eroverheen. De vlek zal na 1 à 2 minuten verdwijnen. Was het kledingstuk vervolgens normaal in de wasmachine.

Andere producten die je bij bloedvlekken kunt gebruiken zijn:

  • Tafelzout en een beetje koud water
  • Glassex
  • Ascorbinezuur
  • Beetje spuug en daarna deppen met een gaasje. De enzymen die aanwezig zijn in ons speeksel breken eiwitten af.
  • Met een ijsklontje wrijven.
  • Water met ammonia

Eventueel kan je daarna nog wat koud sodawater of Vanish gebruiken.

Was het vervolgens in de wasmachine. Als het weer het toelaat kan je het nog laten drogen in de zon.

Wist je dat … kleine bloedvlekjes in textiel verdwijnen als je er een beetje speeksel op smeert? Speeksel bevat enzymen die de eiwitten in het bloed afbreken, waardoor het bloed niet stolt en zich niet aan de stof zal hechten. Dit trucje werkt alleen op verse bloedvlekken. Oude vlekken kun je met Biotex of een oxivlekkenmiddel (met zuurstofbleekmiddel)behandelen.