Ga naar de inhoud

Kriebel kleding

Heb je ook een heerlijke warme wollen trui? Maar wil je hem op een gegeven moment toch liever niet meer aan omdat hij begint te prikken? Hier kan je nu wat tegen doen.

Diepvriezer

Om het wollen kledingstuk weer zacht te krijgen, maak je hem ietsjes vochtig. Stop hem in een plastic zak en doe de plastic zak minimaal een nachtje in de diepvriezer. Haal hem eruit en laat hem rustig ontdooien*.

Als je trui weer ontdooid en opgedroogd is, zal hij heerlijk zacht aanvoelen. De kou zorgt er namelijk voor dat de vezels samentrekken, waardoor ze niet meer prikken.

Deze methode helpt ook tegen statisch elektriciteit, als je de trui aan hebt.

Scheutje azijn

Als je de wollen trui gaat wassen, voeg je een extra scheutje azijn eraan toe. Was vervolgens je wollen trui normaal op het wolwas programma en laat hem drogen*. De azijn zal ervoor zorgen dat de wollen trui minder gaat jeuken. De trui zal eveneens zachter aanvoelen.

Glycerine

Glycerine is een middel die ervoor zorgt dat je wollen trui minder gaat prikken of dat het helemaal verdwijnt.

Vul de wastafel of het bad met koud/lauwwarm water. Voeg er een paar druppeltjes glycerine aan toe. Leg je wollen kledingstuk in het water en zorgt ervoor dat alle vezels het water en de glycerine goed op kunnen zuigen. Was vervolgens het kledingstuk normaal op het wolwas programma. Leg het kledingstuk op een handdoek en laat het helemaal drogen*.

Mocht het prikken er nog niet helemaal uit zijn, dan kan je bovenstaande stappen herhalen.

Conditioner

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van conditioner voor je haren.

Vul het bad of de wastafel met koud/lauwwarm water, zodat je het kledingstuk helemaal goed kan onderdompelen en alle vezels het water goed kunnen opnemen. Haal het er vervolgens uit en druk het water er zoveel mogelijk uit.

Sprenkel de conditioner rijkelijk over het kledingstuk zolang het nog vochtig is. Laat de conditioner er goed intrekken. Hiervoor kan je het kledingstuk zachtjes kneden. Leg het vervolgens 30 minuten in de wastafel.

arganolie

Als de 30 minuten voorbij zijn, druk je de conditioner zo goed als mogelijk uit het kledingstuk. Leg het nu op een handdoek en laat het in ongeveer 24 uur goed opdrogen.

*Belangrijk: Droog je wollen kledingstuk niet met een föhn of ander warm object. Dit zorgt ervoor dat de vezels weer hard worden en gaan prikken.