Ga naar de inhoud

Flespompoen

flespompoen

Flespompoen, ook bekend als butternut squash, is een winterpompoen die bekend staat om zijn lange, flesachtige vorm en zoete, nootachtige smaak. Deze veelzijdige en voedzame groente biedt een reeks gezondheidsvoordelen en kan op verschillende manieren worden bereid.

Gezondheidsvoordelen van flespompoen

 1. Rijk aan vitaminen en mineralen: Flespompoen is een uitstekende bron van vitamine A en C, die beide belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Het bevat ook vitamine E, B-vitaminen, kalium, magnesium en mangaan.
 2. Bevordert ooggezondheid: Het hoge gehalte aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, is goed voor de ooggezondheid en kan het risico op leeftijdsgebonden oogziekten verminderen.
 3. Goed voor de spijsvertering: Flespompoen is rijk aan voedingsvezels, die helpen bij een gezonde spijsvertering en het risico op constipatie verminderen.
 4. Ondersteunt de hartgezondheid: De vezels, kalium en antioxidanten in flespompoen kunnen bijdragen aan een gezond hart door het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedlipidenprofielen.
 5. Bevat antioxidanten: Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en bètacaroteen helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Hoe flespompoen te bereiden:

 1. Schillen en snijden: Schil de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees vervolgens in blokjes of plakken.
 2. Roosteren: Geroosterde flespompoen is heerlijk en eenvoudig te maken. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en rooster in de oven tot hij zacht en goudbruin is.
 3. Stomen of koken: Stomen of koken is een andere manier om flespompoen te bereiden. Dit is vooral handig als je een puree of soep wilt maken.
 4. Soepen en stoofschotels: Flespompoen is een geweldige aanvulling op soepen en stoofschotels, en geeft een romige textuur en zoete smaak.
 5. Vullen: Je kunt flespompoen ook vullen met een mengsel van bijvoorbeeld rijst, groenten, vlees of kaas en vervolgens bakken.

Extra informatie

 • Opslag: Ongekookte flespompoen kan op een koele, donkere plaats enkele weken worden bewaard. Eenmaal gesneden, bewaar je het in de koelkast.
 • Veelzijdigheid: Flespompoen kan worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Het is ook een uitstekend alternatief voor aardappelen of andere zetmeelrijke groenten.

Flespompoen is dus niet alleen een smakelijke toevoeging aan je maaltijden, maar ook een voedzame keuze die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Met zijn veelzijdigheid in de keuken is het een geweldige groente om te experimenteren in allerlei recepten.